Hlavní obsah

Bělorusové zveřejnili podobu možného útočníka na ruský letoun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Poškození ruského letadla včasné výstrahy Berijev A-50 na letišti Mačulišči u Minsku by bylo tvrdou ranou pro vedení ruských leteckých operací proti Ukrajině, uvedla v úterý britská rozvědka. Rusko oficiálně poškození stroje nepotvrdilo, běloruská policie však již zveřejnila jméno a podobu možného podezřelého.

Foto: Reuters

Ruský výstražný letoun Berjev A-50.

Článek

„Poškození nebylo oficiálně potvrzeno. Nicméně jakákoli ztráta stroje A-50 Mainstain (kódové označení stroje v NATO) by bylo významné, protože je klíčový pro ruské vzdušné operace, neboť poskytuje obraz bojiště. To by znamenalo, že Rusku zbylo zřejmě jen šest operačních A-50 ve službě, což by dále omezilo ruské vzdušné operace,“ napsala britská rozvědka na Twitteru.

Počet strojů A-50 v ruském letectvu není znám, modernizováno jich bylo na verzi A-50U podle různých zdrojů mezi čtyřmi až sedmi. V Bělorusku působil jediný stroj tohoto typu, který se pravidelně střídal.

Ani velitel ukrajinských vzdušných sil Jurij Ihnat nemohl stoprocentně potvrdit, že byl berijev v neděli poškozen, protože se k tomu Moskva oficiálně nevyjádřila. Z monitorování ruských veřejných kanálů na sítích však plyne, že k poškození letounu došlo.

Unikátní letadlo

Ihnat zdůraznil, že jde o „unikátní letadlo“, které svým radarem nad trupem monitorovalo území Ukrajiny, zjišťovalo polohu ukrajinských systémů protivzdušné obrany, tyto údaje analyzovalo a předávalo dál. Sledovalo i pohyb ukrajinských letadel. Letoun může sloužit i jako velitelské stanoviště. Také se používal při koordinaci útoku střelami s plochou dráhou letu na Ukrajinu.

„Poškození ruského průzkumného letounu A-50 na běloruském letišti Mačulišči je dobrá zpráva pro Ukrajinu,“ řekl Ihnat 24 kanálu. Varoval ale, že akce schopnost Ruska podnikat vzdušné útoky neovlivní , protože má podobných strojů asi devět. Zřejmě však zahrnul do počtu i nemodernizované stroje.

Náhodně vybraný podezřelý?

Incident na letišti potvrzuje i reakce běloruského prezidenta Aleksandra Lukašenka, který nařídil „zvýšit úroveň bezpečnostních opatření v zemi i na hranici s Ukrajinou. V Bělorusku také vyhlásili celostátní pátrání po 29letém Nikolaji Švecovi, který se měl dopustit „velmi vážného trestného činu ve městě Mačulišči“. Uvedl to opoziční server Zerkalo s odvoláním na jednoho z čtenářů.

Server také zveřejnil snímky s podobiznou podezřelého, které policie rozdávala autodopravcům a zdravotníkům „s prosbou o bdělost“.

Když redaktorka serveru v roli „bdělé občanky“ zavolala na policejní velitelství v Homelu, potvrdili jí, že po dotyčném se opravdu pátrá. Policista se hned vyptával, zda podezřelého někde viděla. Odpověděla, že ne, ale že se bojí vyjít na ulici, když tam může být takový zločinec.

„Nebojte se, na ulici můžete vyjít, můžete žít normální život. Ale jestli uvidíte někoho podobného, zavolejte,“ řekl jí policista.

Šéf opoziční skupiny ByPol Aljaksandr Azarau , který akci připsal běloruským partyzánům, však popřel, že by Švec, narozený na Krymu, měl patřit k atentátníkům: „Tuto osobu neznáme. Nevím, kdo to je. Měli úkol vytipovat podezřelé, ale bůhví, jak na něj přišli. Možná náhodou šel (Švec) po ulici a hned je z něj podezřelý.“

K útoku na ruský AWACS se přihlásili běloruští partyzáni

Evropa

Exploze na běloruském letišti. Poškozen byl ruský výzvědný letoun

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám