Hlavní obsah

Rusko začalo s přesunem nestrategických jaderných zbraní do Běloruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Přesun nestrategických jaderných zbraní z Ruska do Běloruska už začal, řekl ve čtvrtek ve vysílání Prvního kanálu autoritářský vůdce Běloruska Alexandr Lukašenko. Uvedla to agentura TASS.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko navštěvuje ústřední velitelské stanoviště vzdušných sil a sil protivzdušné obrany

Článek

„Ruský prezident Vladimir Putin mě informoval, že dnes podepsal dekret o rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku. Šlo o konkrétní dokument. Takže přesun jaderných zbraní už začal,“ řekl Lukašenko.

Na dotaz, zda už jsou nestrategické jaderné zbraně na území Běloruska, odpověděl, že je to možné. „Přijedu a uvidím,“ dodal.

Ve čtvrtek dopoledne podepsali ministři obrany obou zemí v Minsku dokument, který definuje postup pro uskladňování ruských jaderných zbraní ve speciálních skladech na běloruském území.

Putin pak prohlásil, že Rusko své jaderné zbraně rozmístí v Bělorusku na základě žádosti Minsku, „jako to dlouhodobě dělají Spojené státy na území svých spojenců“. Moskva také Minsku předala raketový systém Iskander, který je schopen jaderné zbraně nést.

Rusko až dosud jaderné zbraně mělo jen na svém území či na svých plavidlech a letounech. Ministr obrany Sergej Šojgu dodal, že Rusko si nad jadernými zbraněmi v Bělorusku ponechá kontrolu.

Podepsáno. Rusové v Bělorusku rozmístí jaderné zbraně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám