Hlavní obsah

Rusko stáhlo většinu vojáků z Běloruska, říká ukrajinská pohraniční stráž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko stáhlo většinu svých vojáků z území Běloruska. Na tiskovém brífinku v Kyjevě to oznámil tiskový mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Děmčenko. Ten dále uvedl, že Ukrajina i nadále pokračuje v posilování hranic s Běloruskem, aby se z tohoto území zabránilo případným sabotážím.

Foto: Media Center Ukraine

Tiskový mluvčí ukrajinské pohraniční stráže Andrij Děmčenko

Článek

„V současné době Rusko v rámci rotace stáhlo prakticky všechny své jednotky, které dokončily výcvik. Žádné nové jednotky tam už nebyly poslány,“ řekl ve čtvrtek v Kyjevě Děmčenko, na kterého odkazuje list The New Voice of Ukraine.

Ve svém projevu Děmčenko dále uvedl, že Moskva používala Bělorusko jako výcvikový prostor pro ruský vojenský personál s tím, že tam bylo umístěno přibližně 10 až 11 tisíc vojáků.

Jak poznamenal ukrajinský list, Kreml již dříve přesunul svoje vojáky z území Ruské federace, aby se podíleli na ofenzivě v úseku kupjanské a lymanské fronty na východě Ukrajiny.

To přitom ve středu potvrdil i velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj, který prohlásil, že Rusové u lymanské fronty pokračují v nahrazování svých vyčerpaných jednotek těmi z 25. kombinované armády, které byly na bojiště přesunuty z území Ruské federace.

Děmčenko to neuvedl poprvé

O tom, že Rusko stáhlo své jednotky z Běloruska, Děmčenko informoval už v půlce letošního července. Tehdy ale mělo docházet k výcviku pouhých 2000 vojáků.

„V současné době proběhla další rotace a téměř všichni ruští vojáci byli z území Běloruska staženi,“ uvedl tehdy Děmčenko, na kterého odkazuje list Ukrajinska pravda.

Informace o počtech ruských vojáků na běloruském území ovšem nelze z nezávislých zdrojů ověřit. To samé platí i o tvrzení Děmčenka, že se téměř všichni ruští vojáci z běloruského území stáhli.

Stoltenberg: Ukrajina prolamuje ruské obranné linie a denně postupuje vpřed

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám