Hlavní obsah

Rusko na Ukrajinu své nejmodernější tanky nepošle. Jsou prý moc drahé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel ruského obranného koncernu Rostech Sergej Čemezov prohlásil, že Ruská federace není schopna nasadit do bojů na Ukrajině své nejmodernější tanky T-14 Armata. Důvodem má být podle něho vysoká cena strojů. Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné denní svodce nicméně uvedlo, že za nenasazením není vysoká cena, ale ruský strach ze ztráty „prestižního“ stroje.

Foto: Profimedia.cz

Ruský tank T-14 Armata

Článek

Čemezov podle ruského propagandistického listu Ria Novosti uvedl, že tanky T-14 Armata má v současné době ruská armáda k dispozici. Jeho výroba je ale podle něj příliš drahá, takže je nepravděpodobné, že by byl použit v ruské válce na Ukrajině.

Britské ministerstvo obrany v úterý ve své denní svodce uvedlo, že je „téměř jisté“, že tento tank do dnešního dne nebyl na Ukrajině nasazen. Jako důvod uvedlo, že se Rusko bojí ztráty „prestižního“ stroje v boji.

Minulý rok v dubnu se ovšem o nasazení těchto tanků na Ukrajině hovořilo. Zapojit se ale měly pouze na dálku do ostřelování ukrajinských pozic. Do přímého útoku nezasáhly. Sice by se mohlo zdát, že tato informace kontrastuje s tím, co prohlásil Čemezov nebo britské ministerstvo obrany, pravda ale je, že pokud byly tyto tanky nasazeny, bylo to na okupovaném ukrajinském území, které Rusko označuje za své.

Rusko na Ukrajině používá tanky T-72, T-80 a T-90 a v poslední době - zřejmě kvůli vysokým ztrátám – nasadilo i zastaralé tanky T-62. Média referovala, že ze skladů na Dálném východu se přepravují na západ i ještě starší tanky T-54 a T-55.

Tank T-14 Armata byl poprvé představen 9. května 2015 na vojenské přehlídce na Rudém náměstí ke Dni vítězství. Původně Rusko plánovalo do roku 2020 vyrobit 2300 strojů, kvůli vysoké ceně jich ale nechalo vyrobit jen zhruba sto.

Tento tank se vyznačuje bezposádkovou věží s kanonem ráže 125 milimetrů, ze kterého je možné odpalovat i řízené protitankové střely o doletu až osmi kilometrů. Tříčlenná posádka pracuje v opancéřované „kapsli“ v přední části tanku, který je chráněn také dynamickým pancířem a systémem aktivní obrany.

Ukrajinci ukázali záběry z potopení Sergeje Kotova

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám