Hlavní obsah

Rusko mámí ze Západu první vstřícný krok. Využívá jeho touhy po jednání, tvrdí ISW

Rusko vyvolává dojem, že by bylo ochotno jednat, ve skutečnosti ale chce na západních představitelích jen vyloudit jakýkoliv první vstřícný krok. Ve své tiskové zprávě před tím varuje americký analytický think-tank Institut pro studium války.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Rusko se pokouší vydělat na touze Západu začít vyjednávat. Snaží se vytvořit narůstající tlak na jeho představitele, aby se rozhoupali k preventivním ústupkům,“ konstatuje zpráva Institutu pro studium války.

Naposledy se Rusové o něco podobného podle ISW pokusili v pátek.

„Ruský prezident Vladimir Putin si v pátek hodinu telefonoval s německým kancléřem Olafem Scholzem. Putin mu nepravdivě tvrdil, že západní finanční a vojenská pomoc Ukrajině vytváří situaci, kdy ukrajinská vláda přímo odmítá rozhovory mezi Moskvou a Kyjevem, a vyzval Scholze, aby přehodnotil německý přístup k vývoji na Ukrajině,“ konstatuje Institut pro studium války na svých stránkách.

Západní sankce decimují ruskou ekonomiku

Ekonomika

Scholz nicméně Putinovi odvětil, že jakékoli diplomatické řešení konfliktu na Ukrajině musí zahrnovat stažení ruských sil z ukrajinského území.

Ve stejném duchu se už ve čtvrtek vyjádřil americký prezident Joe Biden. Řekl také, že je připraven s Putinem jednat, pokud bude ochoten hledat způsob, jak ukončit válku. Žádný takový záměr ale šéf Bílého domu podle svých slov v Putinově jednání nevidí.

Reakce Kremlu na sebe nenechala dlouho čekat. „Jako první věc (Biden) uvedl, že by se Putin měl stáhnout z Ukrajiny. To by podle něj mělo být důkazem, že Putin je připraven jednat (…) Spojené státy stále neuznávají nová území jako součást Ruské federace, což samozřejmě značně komplikuje hledání podkladů pro vzájemnou diskusi,“ citovala v pátek mluvčího Peskova ruská agentura RIA Novosti.

Rusové u Bachmutu dokazují, že se nepoučili, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám