Hlavní obsah

Rusko má zdroje, aby na Ukrajině bojovalo další dva roky, míní tajné služby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko má dostatek zdrojů k tomu, aby mohlo se stejnou intenzitou na Ukrajině bojovat ještě další dva roky. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedly dvě litevské zpravodajské služby. Umožní mu to vysoká cena ropy, obcházení sankcí a státní investice. Rusové nyní intenzivně útočí na východě země, v polovině února dobyli zničenou Avdijivku.

Foto: Rfe/rl/serhii Nuzhnenko, Reuters

Ukrajinští vojáci u frontové linie nedaleko Bachmutu

Článek

„Moskva je schopná vyhodnotit získané poznatky a zlepšit svou bojovou efektivitu,“ uvedly litevské tajné služby VDS a MIDD ve své každoroční společné zprávě zaměřené na hodnocení hrozeb, jimž pobaltská země čelí.

Rusku se podle nich podařilo reformovat a posílit svou armádu opotřebovanou invazí na Ukrajinu a nyní je na cestě k tomu, aby rozšířilo své vojenské kapacity podél svých hranic se zeměmi NATO, včetně Finska, které se k Severoatlantické alianci připojilo loni.

Hlavní měnou pro ruské mezinárodní transakce je jüan

Ruské tajné služby se podle těch litevských snaží zajistit, aby se Rusko vyhnulo sankcím uvaleným na obranný průmysl země. Moskvu otevřeně zásobuje zbraněmi a municí pouze Írán a Severní Korea, jejím největším dodavatelem mikročipů se však stala Čína a jüan se stal hlavní měnou pro ruské mezinárodní transakce, uvedly litevské tajné služby.

Litva bývala spolu s dalšími pobaltskými zeměmi Estonskem a Lotyšskem součástí Sovětského svazu a sdílí hranice s Ruskem i Běloruskem, které je blízkým spojencem Moskvy. Ve všech těchto zemích vyvolala ruská invaze na Ukrajinu obavy i o jejich vlastní bezpečnost. Všechny tři země jsou součástí Severoatlantické aliance a Evropské unie.

Zacharovová pohrozila údery na sever Evropy, pokud se tam objeví jaderné zbraně

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám