Hlavní obsah

Rusko má málo raket, přesto chystá další útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko kvůli malým zásobám střel zřejmě nebude schopno vystupňovat vzdušné útoky na ukrajinskou infrastrukturu, uvedl ve svém pravidelném hodnocení situace na ukrajinském bojišti americký Institut pro studium války (ISW). Novou vlnu úderů ale podle něj Moskva zřejmě chystá už na příští dny.

Foto: Reuters

Dělostřelecké jednotky na frontové linii v Chersonu

Článek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj koncem minulého týdne varoval, že ruské síly připravují další útoky. Mluvčí ukrajinského jižního velitelství Natalija Humenjuková v souvislosti s tím uvedla, že v pondělí zahájila službu v Černém moři další ruská loď schopná odpalovat rakety. Podle Humenjukové to svědčí o přípravách na novou vlnu masivních raketových úderů v průběhu nadcházejícího týdne. K podobnému závěru dospěli podle ISW také někteří ruští vojenští blogeři.

„Vzhledem k pokračující degradaci ruského raketového arzenálu během předchozích úderů je pravděpodobné, že Rusko usiluje o udržení současného tempa úderů na ukrajinskou kritickou infrastrukturu, nikoli o jeho vystupňování,“ uvedli američtí analytici.

Kreml prostřednictvím svého mluvčího Dmitrije Peskova zareagoval také na stoupající spekulace ohledně stažení ruské armády z jaderné elektrárny v Záporoží. Peskov všechna podobná tvrzení popřel.

„Reakce Kremlu naznačují, jak je narativ o stažení ze záporožské elektrárny rozšířený a jakou hodnotu Kreml přikládá jeho potírání,“ upozorňuje ISW.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu 24. února. Moskva, která čelí neúspěchům na bojišti a stáhla se z řady dříve obsazených území, v posledních týdnech začala plošně útočit na ukrajinskou kritickou infrastrukturu. Zatím poslední velký vzdušný útok ze středy minulého týdne způsobil rozsáhlé škody na ukrajinské energetické soustavě.

Česká vláda chce zaútočit na Rusko jadernými hlavicemi, šíří Vrabel. Poplašná zpráva jako víno, reagují právníci

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám