Hlavní obsah

Rusko chce z Azovského moře udělat svoje vnitřní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské Státní dumě byl předložen návrh zákona, který by označil Azovské moře za vnitřní moře Ruské federace. Po loňském útoku na Ukrajinu ovládly ruské jednotky celé pobřeží Azovského moře i s přístavy Berďansk a Mariupol. Ruští poslanci předpokládají, že bude schválen do konce roku.

Foto: Profimedia.cz

Mariupolský přístav na břehu Azovského moře (ilustrační foto)

Článek

„Státní dumě byl předložen návrh zákona, který by přisoudil Azovskému moři status výlučně vnitrozemského moře Ruské federace, na které se nebudou vztahovat zásady mezinárodní legislativy, když zvítězila historická spravedlnost a Ukrajina tam ztratila status pobřežního státu,“ uvedl pro agenturu RIA Novosti poslanec Státní dumy z anektovaného Krymu Michail Šeremet, podle něhož příslušným parlamentním výborem už návrh zákona prošel.

Agentura RIA Novosti uvedla, že Azovské moře může být označeno za ruské vnitřní, poté co Rusko anektovalo Chersonskou a Záporožskou oblast. Anexe okupovaných území je však nezákonná, navíc Rusko ani jednu z těchto oblastí plně nekontroluje, i když ovládá celé pobřeží Azovského moře.

Ukrajinské síly se navíc letos během ofenzivy k pobřeží Azovského moře pokusili prorazit, což se jim nakonec nepodařilo. Dokázaly však postoupit až o dvacet kilometrů a jsou za první i druhou linií ruské obrany, uvedl v rozhovoru pro Fox News ukrajinský ministr obrany Rustěm Umerov: „Osvobodili jsme už 50 procent území (které obsadilo Rusko), porážíme Rusko na našem území.“

Podle Ukrajinské pravdy Umerov prohlásil, že strategickým vítězstvím je pro Ukrajinu ovládat území v hranicích z roku 1991, tedy včetně Krymu a Donbasu.

Azovské moře bylo na základě dohody mezi Ruskem a Ukrajinou z roku 2003 považováno za společné vnitřní moře Ruska a Ukrajiny, Rusko ale tuto dohodu vypovědělo v červnu. Ukrajina to udělala už v únoru.

Institut pro studium války se domnívá, že se Rusko snaží právně posílit nezákonnou anexi obou ukrajinských oblastí. Mezinárodněprávní dopad ovšem tento zákon nemá. Může však jít i o vzkaz vlastním obyvatelům, že válka, která navzdory přesile Rusů zamrzla, pokračuje úspěšně. Nelze zapomínat, že se příští rok budou v Rusku konat prezidentské volby.

Ukrajinci poprvé mluví o postupu k Azovskému moři

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám