Hlavní obsah

Rusko chce proměnit Cherson v město smrti, tvrdí poradce Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruské jednotky se sice stahují z Chersonu na východní břeh Dněpru, ve městě ale podle poradce ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka zaminovávají všechno. Chtějí z Chersonu udělat město smrti, napsal Podoljak na Twitteru.

Foto: Olexandr Chornyi, ČTK/AP

Ruští vojáci v Chersonu

Článek

„Ruští vojáci zaminovávají všechno, od bytů až po kanály. Dělostřelectvo z východního břehu plánuje proměnit město v trosky. Takhle vypadá ruský mír: přijít, krást, slavit, zabíjet svědky, ponechat město v troskách a odejít,“ napsal Podoljak.

Cherson byl prvním velkým městem, které Rusko od začátku agrese na Ukrajině obsadilo. Ve středu jej ale na příkaz ministra obrany Sergeje Šojgua pomalu začalo opouštět v očekávání ukrajinské protiofenzivy.

Ukrajinci jsou opatrní a nevěří, že by Rusové opustili město bez boje. Podle analytiků z Institutu pro studium války je však nepravděpodobné, že by stahování vojáků na východ od Dněpru byla past.

Sláva Ukrajině, sláva hrdinům, postupujeme k Chersonu, popsal příslušník 28. mechanizované brigádyVideo: Reuters

Je ale možné, že některé jednotky ve městě zůstanou, aby zpomalily postup ukrajinské armády. „Tyto boje ale budou prostředkem k tomu, aby Rusko mohlo stáhnout co nejvíce mužů na východní břeh řeky,“ tvrdí analytici.

Rusko na Ukrajině ztratilo přes 100 tisíc vojáků. Kyjev je na tom podobně, tvrdí americký generál

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám