Hlavní obsah

Rusko a Ukrajina si na Velikonoce vyměnily zajatce

Kyjev

Mezi Ruskem a Ukrajinou se při příležitosti pravoslavných Velikonoc uskutečnila velká výměna zajatců. Podle šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta Andrije Ermaka se jich vrátilo 130.

Rusko a Ukrajina si na Velikonoce vyměnily zajatceVideo: Reuters

 
Článek

„Vrátilo se 130 našich lidí, vojáků, pohraničníků, příslušníků národní gardy, námořníků, … Řadoví vojáci i seržanti, kteří upadli do zajetí u Bachmutu, Soledaru, v Záporoží a u Chersonu,“ uvedl na svém kanálu na Telegramu Ermak s tím, že výměna proběhla v několika etapách.

Foto: Coordinating Headquarters For Th, Reuters

Ukrajinští zajatci během výměny

Jedná se o druhou velkou výměnu za poslední týden. V pondělí bylo vyměněno 106 ruských zajatců za 100 Ukrajinců. Tentokrát není jasné, kolik ruských zajatců se vrátilo do vlasti.

Agentura Reuters uvedla, že z videa zveřejněného majitelem Wagnerovy soukromé armády Jevgenijem Prigožinem vyplývá, že wagnerovci poslali při příležitosti Velikonoc na Ukrajinu nejméně sto zajatců. „Všechny připravte, dejte jim jídlo a vodu, zkontrolujte zraněné,“ řekl na videu Prigožin.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Vyměnění ukrajinští zajatci

Na záběrech je vidět, že někteří kulhali a museli jim pomáhat spolubojovníci.

Wagnerovec, který je doprovázel k náklaďáku, jim řekl: „Doufám, že nepadnete zpátky do našich rukou.“

Foto: Coordinating Headquarters For Th, Reuters

Propuštění ukrajinští zajatci

Ani Prigožin neuvedl, jestli se vrátili domů nějací ruští zajatci. Jen předseda parlamentu autonomního Čečenska Magomed Daudov podle ČTK v pátek ohlásil, že z ukrajinského zajetí se na Kavkaz vrátilo pět čečenských bojovníků, o jejichž osvobození se vyjednávalo od prosince.

Výměna zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám