Hlavní obsah

Ruského novináře vyhodili kvůli rozhovoru s Prigožinem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská propagandistická platforma Telega Online dala výpověď mediálnímu technologovi Konstantinu Dolgovovi. Osudným se mu zřejmě stal několik dnů starý rozhovor s Jevgenijem Prigožinem, ve kterém majitel Wagnerovy skupiny kritizoval ministra obrany Sergeje Šojgua a další ruské elity.

Foto: Profimedia.cz

Ruský novinář a mediální technolog Konstantin Dolgov.

Článek

Vyhazovem se na Telegramu „pochlubil“ sám Dolgov s tím, že se jedná o důsledek interview se šéfem wagnerovců. Novinář si postěžoval, že je osobně trestán za Prigožinovy odpovědi, protože s těmi ruské úřady nemohou nic dělat. „Takže vyhodili novináře,“ napsal. Za lež pak označil tvrzení platformy, že z pozice odešel dobrovolně, protože chtěl.

V hodinu a čtvrt dlouhém rozhovoru Prigožin mimo jiné kritizoval ministra obrany Šojgua, který by podle něj měl být ze své funkce odstraněn. Zaútočil také na náčelníka generálního štábu ozbrojených sil Valerije Gerasimova a na rodiny ruských elit. Poněkud vágním způsobem také hrozil násilím proti širšímu vojenskému vedení.

Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) může Dolgovův vyhazov souviset s širší informační kampaní ruských úřadů, které se snaží tiše potlačit rostoucí vliv majitele wagnerovců. Ten totiž připravuje ruské vojenské představitele o moc a přízeň veřejnosti.

Ukrajinu jsme naopak militarizovali, svitlo Prigožinovi

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám