Hlavní obsah

Ruské věznice se po verbování trestanců vyprázdnily, některé proto zruší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik věznic v ruském Krasnojarském kraji bude letos zrušeno poté, co v nich kvůli dřívějšímu verbování trestanců do bojů na Ukrajině ubylo vězňů. Podle ruského listu Kommersant to na zasedání regionálního zákonodárného shromáždění upozornil Mark Denisov, tamní státní „zmocněnec pro lidská práva“.

Foto: Profimedia.cz

Ruská trestanecká kolonie v Krasnojarském kraji. Ilustrační foto

Článek

„Upozorním na jeden alarmující trend: velké jednorázové snížení počtu odsouzených v důsledku speciální operace (ruský eufemismus pro invazi na Ukrajinu – pozn. red.) přimělo některé, aby informovali (federální úřady) o nutnosti uzavřít některá vězeňská zařízení za účelem optimalizace a úspory nákladů. V našem kraji bude letos uzavřena řada institucí. Dvě z nejznámějších jsou v (vesnicích) Arejskoje a Gromadsk,“ citoval Denisova list Kommersant.

Ten dodal, že věznice ve vesnici Gromadsk je určena pro muže, kteří si dříve odpykali trest odnětí svobody jinde, zatímco ve vesnici Arejskoje se nachází trestanecká kolonie pro prvopachatele.

V druhé věznici byl určitý čas držen mimo jiné i ruský novinář Ivan Safronov, který byl v roce 2022 odsouzen na více než dvě desítky let vězení za vlastizradu kvůli údajné spolupráci s českou rozvědkou.

Rusové se vyhnou vězení odchodem do války. Mají na to zákon

Evropa

Budou zase potřeba

Denisov mimo jiné upozornil, že věznice jsou hlavními zaměstnavateli ve vesnicích a že jejich uzavření by mohlo způsobit vážné problémy. Argumentoval také tím, že budou v budoucnu znovu potřeba. „(Válka) dříve nebo později skončí. Vše se vrátí do normálu. Koneckonců, struktura ruské společnosti se nezměnila,“ citoval zmocněnce ruský web Prospekt Mira.

V listopadu 2022 bylo zhruba 100 odsouzených z věznice v Arejskoje posláno bojovat na Ukrajinu v rámci tehdejší soukromé Wagnerovy armády. Během posledního roku vězně do bojů více verbovalo přímo ruské ministerstvo obrany, napsal ruský exilový web Meduza.

Radši HIV než na frontu. Ruští vězni se snaží vyhnout nasazení na Ukrajině

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Krasnojarský kraj

Výběr článků

Načítám