Hlavní obsah

Ruské rakety zasáhly Černihiv na severu Ukrajiny, sedm mrtvých včetně dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Střed třísettisícového města Černihiv ležícího severně od Kyjeva zasáhly v sobotu ráno ruské střely. Na místě zemřelo nejméně sedm lidí včetně šestiletého dítěte, 136 osob bylo zraněno.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Následky ruského bombardování centra severoukrajinského Černihivu

Článek

Podle serveru Ukrajinska pravda dopadly ruské, zřejmě balistické rakety u činoherního divadla v centru města v době, kdy šli lidé z kostela.

V divadle se podle agentury Unian konala výstava výrobců bezpilotních letounů. V okamžiku dopadu rakety bylo na místě mnoho civilistů. Ukrajinské úřady z bezpečnostních důvodů předem nezveřejnily, kde přesně se událost uskuteční, a místo konání oznámily až čtyři hodiny před začátkem. Podle svědků raketa zasáhla přímo výstavní prostory.

Útok na Černihiv odsoudil na sociální síti X (dříve Twitter) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který je aktuálně na návštěvě Švédska. „Tak vypadá život v sousedství teroristického státu. (…) Vyzývám svět, aby se společně postavil tomuto ruskému teroru a předal Ukrajině vybavení, kterým se budeme moci účinně bránit,“ napsal Zelenskyj.

Podle ministra vnitra Ihora Klymenka je na místě celkem 42 zraněných, dřívější zprávy uváděly, že 11 z nich jsou děti. Úřady vyzvaly obyvatele, aby zůstali v krytech.

Vzdušné síly Ozbrojených sil Ukrajiny hlásí raketové ohrožení nejen v Černihivské, ale také v Poltavské a Sumské oblasti.

Rusové opět útočili drony, Ukrajinci většinu z nich sestřelili

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám