Hlavní obsah

Ruské ministerstvo šířilo falešné video o ukrajinských nacistech. Po odhalení jej beze slova smazalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí na Twitteru zveřejnilo video s údajnými ukrajinskými vojáky, kteří zastaví projíždějící auto s civilisty, následně je pozuráží, vyděsí v autě přítomné dítě a zahájí výstražnou palbu. Ministerstvo to doprovodilo komentářem, že nacisté navždy zůstanou nacisty. Když vyšlo najevo, že jsou záběry zinscenované, bez jakéhokoli komentáře tweet odstranilo.

Foto: Twitter/RussianEmbassy, Bez zdroje

Ruskem zinscenované video s ukrajinskými vojáky

Článek

Na záběrech je vidět, jak vojenské auto předjede vůz civilistů a donutí ho zastavit. Z auta poté vystoupí dva vojáci. Jeden z nich dojde k autu civilistů a začne urážet řidičku, která má v autě dítě. Ženu vystraší, dítě rozbrečí, voják následně od auta poodstoupí a zahájí výstražnou palbu.

Ruské ministerstvo k tomu připojilo komentář: „Jednou nácek, navždy nácek. Tohle je teror, ve kterém Ukrajinci žijí.“ Voják podle ministerstva nazval ženu „prasetem“ a „špínou“, a to jen na základě toho, že mluvila rusky.

Emotivní popisek i video samotné však mají háček. Investigativní platforma GeoConfirmed potvrdila, že video bylo natočeno v Doněcké oblasti a 30 kilometrů od nejbližší fronty.

Tedy v místech, která v tuto chvíli ovládají Rusové. Ukrajinci se tak na záběrech nacházet nemůžou.

Jsou tu navíc i další nesrovnalosti. Podle serveru Unian se ukázalo, že vojenské auto je ve skutečnosti ruské. Neodpovídá ani žlutá páska, kterou vojáci nosí na ruce. Tuto barvu totiž Ukrajinci už několik měsíců nepoužívají.

Záznam je navíc pořízen na palubní kameru. Ukrajina ale krátce po začátku války její používání zakázala, aby neprozradila Rusům pozice armády.

Po zjištění, že je video zinscenované, ruské ministerstvo zahraničí svůj tweet beze slova odstranilo. Záznam ze sehraného videa je ale prozatím dostupný například na účtu ruského velvyslanectví v Británii.

Putin nařídil promítat v ruských kinech propagandistické filmy o válce na Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám