Hlavní obsah

Ruská ofenziva na Donbasu vrcholí, tvrdí američtí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská ofenziva na Donbasu se možná blíží svému vrcholu, tvrdí analytici Institutu pro studium války. Ukrajina by se podle jejich názoru měla chopit iniciativy a zahájit protiútok, píše server deníku Ukrajinska pravda s odvoláním na institut.

Foto: Violeta Santos Moura, Reuters

Trosky pravoslavného kostela ve vesnici Bohorodyčne v Doněcké oblasti

Článek

Analytici poznamenávají, že tempo ruských útočných operací na celém území bojů se v posledních týdnech zpomalilo, což naznačuje, že jarní ruská ofenziva na Donbasu se možná blíží k vyvrcholení, píše server Ukrajinska pravda s odvoláním na institut.

Poukazují také na to, že ukrajinská armáda pravděpodobně provedla lokální protiútok jihozápadně od Bachmutu. Podle analytiků to naznačuje, že „ruská armáda není schopna udržet iniciativu kolem Bachmutu“.

„Vedle toho masivní ztráty ruských vojsk v oblasti Vuhledaru vážně oslabují ruský ofenzivní potenciál v Doněcké oblasti,“ píše Institut pro studium války.

Experti poukazují na to, že „speciální obnova stávajících jednotek nasazených u Vuhledaru, stejně jako vytvoření speciálních podbrigád naznačuje, že se bojové schopnosti Ruska v západní Doněcké oblasti výrazně zhoršily“.

„Ukrajina má příležitost chopit se iniciativy a zahájit protiútok v kritických oblastech současné frontové linie,“ uvádí Institutu pro studium války.

„Budou samozřejmě zničeny“. Kremlu se stíhačky pro Ukrajinu moc nelíbí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám