Hlavní obsah

Ruská maskirovka selhává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové kladou obecně velký důraz na maskování a kamufláž, což označují pojmem maskirovka, který ale zahrnuje i předstírání komunikace jednotek tam, kde nejsou. Rozmisťují se i klamné nafukovací cíle imitující techniku. Rusové se snaží také své lodě pomalovat tak, aby působily menší a méně přitahovaly pozornost nepřítele, který si vybírá cíle, upozornila britská rozvědka.

Foto: Síť X/Britská rozvědka

Satelitní záběr, vlevo je ruská ponorka třídy Kilo, vpravo namalovaná silueta ponorky

Článek

„Na leteckých základnách zahrnuje maskirovka rozmístění klamných cílů v podobě modelů letadel. Naopak na letadla se kladou pneumatiky, aby nebylo patrné, že jde o letoun. Podle zpráv jsou nejméně na devíti letištních plochách namalované siluety letadel,“ uvedla britská rozvědka na síti X.

„Lodě Černomořské flotily mají příď a záď natřené černě, aby válečná plavidla vypadala menší a byl to méně lákavý cíl. Siluety lodí jsou také namalované na hrázích zřejmě s cílem zmást ukrajinské operátory dronů,“ dodala rozvědka, která zveřejnila satelitní záběr z přístavu Novorossijsk.

Zde je vedle ponorky třídy Kilo na hrázi namalovaná silueta menší ponorky, která je na světlém betonu vidět víc než reálné plavidlo na tmavé vodě.

Drony zaútočily na ruský Engels. Je tam základna pro bombardéry

Válka na Ukrajině

Britská rozvědka však podotkla, že navzdory uplatnění maskirovky hrozí letadlům stále sestřelení a i lodě v Černém moří jsou ohrožené. Terčem se stávají i letecké základny, jak ukázal útok dronem na bázi Engels. „Je nepravděpodobné, že techniky maskirovky povedou k významnějšímu omezení ztrát,“ uvedla britská rozvědka.

Rozvědka však připomíná, že pokud se maskirovka nepoužije, může to vést ke ztrátám: „Absence efektivního uplatnění maskirovky bylo jedním z hlavních operačních selhání v úvodní fázi invaze na Ukrajinu.“

Jednotky se nemaskovaly, nepředstíraly přítomnost někde jinde a jejich velitelé místo aby se snažili dodržovat klid v éteru, využívali i nešifrované mobilní telefony. Ukrajinští dělostřelci se pak na ně zaměřili.

Válka na Ukrajině bude trvat roky. Mají-li se osvobodit všechna území včetně Krymu, tak i desítky let, řekl analytik

Zbytečná válka

Reklama

Výběr článků

Načítám