Hlavní obsah

Ruská dělostřelba je nepřesná, v granátech kolísá objem prachové náplně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko má problémy s přesností dělostřelecké palby. Dělostřelci si stěžovali, že prachové náplně v jednotlivých granátech neváží stejně, proto každý doletí do jiné vzdálenosti. Plyne to z dopisu vedení Služby pro raketové dělostřelecké zbraně, které odpovídalo na tuto stížnost.

Foto: Profimedia.cz

Palba z ruské houfnice D-20 na doněcké frontě

Článek

Dopis zveřejnil ruský telegramový kanál Dva majora, který se věnuje vojenským otázkám. Služba žádné problémy s rozdílnou váhou neuznala, na vině podle ní jsou sami dělostřelci: „Bylo zjištěno, že neefektivnost vypálených granátů souvisí s nedodržováním pravidel souvisejících s použitím dělostřelecké munice a s její nedostatečnou kontrolou před vypálením.“

Nepřesnost zásahů podle služby souvisí s teplotou prachové náplně, která se nedostatečně sleduje. Dělostřelci mají také používat střelecké tabulky pro jednotlivé granáty a dodržovat všechna pravidla při střelbě. Údajně neodváděli rutinní práci.

Služba zdůraznila, aby se granáty nerozebíraly a nevážily se prachové náplně. Lidé, kteří to dělají, by měli být potrestáni. Z vážení však vyplynulo, že u granátů z jedné výrobní série byla hmotnost prachové náplně odlišná. Na jejím objemu přitom záleží dostřel a přesnost, což ale služba zcela pominula, podotkl další blogger Filolog v zasadě. Ten také zmínil, že problém je dlouhodobý, protože odpověď odkazuje na jinou odpověď na starší dotaz.

Rusové zatkli generála Popova, bývalého velitele jedné z invazních armád

Evropa

Pobouřené reakce

Zveřejněný dopis, ve kterém byla zabělena jména, vyvolal velkou reakci mezi vojenskými bloggery a korespondenty. Aby se vyhnuli přímému jmenování, bloggeři využili různých posměšných podobenství o neexistujících galaktických impériích či příběhů z Laosu. Všechny hovoří o tom, jak vedení země a armády přehlíží stížnosti vojáků, když se hlavně řeší počet dodaných granátů, a ne to, kolik jich zasáhne cíl. Vyjádřili taky naději, že nový ministr obrany Andrej Bělousov jako schopný ekonom a manager udělá v resortu pořádek a při výrobě se budou dodržovat normy.

Putin do čela ministerstva obrany poslal dalšího ekonoma

Evropa

Do ministerstva obrany a vojenskoprůmyslového komplexu se pustil v rozhovoru pro ruský kanál RTVI vojenský korespondent Michail Zvinčuk, který stojí za kanálem Rybar. Není jasné, zda poskytl rozhovor se souhlasem Kremlu, uvedl Institut pro studium války, ale rozhodně přispívá k tlaku na ministerstvo obrany. Tam se povyšovalo za nic a rozkrádaly miliony, jak naznačují bloggeři.

Odpověď však také ukazuje, že ruští dělostřelci nejsou dostatečně vycvičeni před vysláním na frontu, jestliže nepoužívají tabulky pro jednotlivé typy nábojů.

Děla jsou stará, hlavně opotřebované

Kanál Dva majora upozornil, že chyba není jen v munici a dělostřelcích, protože děla jsou stará: „Některá ještě pamatují Josifa Vissarioniviče.“ Dokumenty o zbraních ve skladech zaznamenaly, že z nich byly dovezeny a dodány jednotkám i houfnice ráže 152 mm D-1 a D-20, přičemž prvně zmíněný typ zasáhl ještě do konce druhé světové války.

Kanál Filolog v zasadě upozornil, že s přesností souvisí i opotřebování hlavní, kdy rozptyl může činit několik set metrů. Přesnou střelbu s nimi vést nejde. Na opotřebení hlavní má značný dopad ohromné množství granátů vypálených na jaře a v létě roku 2022, kdy jich bylo vystřeleno 50 tisíc denně.

Rusové tahají ze skladů obstarožní techniku, s obřími zásobami ale můžou válčit další roky

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám