Hlavní obsah

Nejmodernější chloubu ruské armády vojáci odmítli převzít. Armaty jsou ve špatném stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská rozvědka se ve středu vrátila k otázce nasazení nejmodernějších ruských tanků T-14 Armata na Ukrajině. Podle jejího zjištění ruská armáda nechtěla tyto tanky přebírat, protože byly ve špatném stavu.

Foto: https://t.me/SolovievLive

Tank T-14 Armata

Článek

„V posledních měsících se nasazené ruské síly zdráhaly přebírat první dodávky tanků T-14, které jim byly přiděleny, protože vozidla byla ve velmi špatném stavu,“ uvedla britská rozvědka.

„Není přesně jasné, jaké vlastnosti vozidel vyvolaly tuto reakci,“ dodala rozvědka a zmínila, že tanky měly už dříve potíže a velitelé je nechtěli.

„Během posledních tří let ruští představitelé veřejně popisovali problémy s motory tanků T-14 a infračervenými zobrazovacími zařízením,“ zmínila rozvědka.

Část výhrad směřovala k nízké kvalitě a poruchovosti, další ale plynuly z konzervativismu ruských velitelů. Mnohým se nelíbilo, že osádka nesleduje okolí přímo průzory, ale pomocí kamer.

T-14 Armata má na dálku ovládanou věž a posádka sedí ve zvláštní pancéřované kapsli, která ji chrání, ale ze které může osádka sledovat okolí jen pomocí kamer a elektroniky. Vojáci měli strach, že elektronika může v boji selhat nebo se snadno vyřadí a posádka bude slepá.

Dalším problémem byla vysoká cena, což zřejmě vedlo k vývoji jiného levnějšího řešení, kdy by se na stávající šasi tanků T-80 a T-90 montovala nová větší věž.

Ta by měla uložené náboje v oddělitelné zadní části, takže by už nehrozilo, že zásah tanku povede k výbuchu munice uložené pod věží, což ji často vyrazí do vzduchu.

Rusko zvažuje nasadit na Ukrajině své nejmodernější tanky T-14, posádky už s nimi cvičí

Válka na Ukrajině

Kde je nejmodernější ruský tank, kterým se Moskva chlubila?

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám