Hlavní obsah

Rusové spalují své mrtvé vojáky bez identifikace. Nechtějí platit rodinám, hlásí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se nadále snaží skrývat vysoké lidské ztráty, které utrpělo na Ukrajině, a to nejen před světem, ale zejména před rodinami padlých vojáků. Ukrajinský generální štáb ve svém pravidelném hlášení v sobotu oznámil, že ruská armáda mrtvé vojáky spaluje v mobilních krematoriích bez jakékoliv identifikace a evidence.

Foto: ČTK/AP

Ruští vojáci na Rudém náměstí. Ilustrační foto

Článek

„Nadále uplatňují tradiční ruskou praxi, kdy rodiny mrtvých připravují o výhody a odškodnění inzerované ruskou propagandou,“ uvedl generální štáb na Facebooku s tím, že jsou k tomu využívána mobilní krematoria.

„Zejména bylo zjištěno, že jedno z těchto krematorií v současnosti funguje 24 hodin denně 7 dní v týdnu na území přístavu Berďansk,“ upřesnilo velitelství.

Berďansk je ukrajinské přístavní město na břehu Azovského moře okupované Ruskem.

V současné době je podle Ukrajinců v této provizorní márnici podrobováno kremaci asi 50 těl mrtvých ruských vojáků, která byla na místo nedávno dopravena z oblastí bojových akcí.

„Je třeba poznamenat, že kremace mrtvých ruských vojáků se provádí bez jejich identifikace a registrace,“ dodal generální štáb.

Matky padlých ruských vojáků dostaly od úřadů sadu ručníků

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám