Hlavní obsah

Nezůstalo jen u slov díků. Alex Švamberk komentuje návštěvu ukrajinského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek poprvé přiletěl na návštěvu České republiky ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. V Praze ho přijali český prezident Petr Pavel i premiér Petr Fiala, stejně jako předseda Senátu Miloš Vystrčil a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová. Nad významem návštěvy se zamýšlel ve svém komentáři redaktor Novinek Alex Švamberk.

Foto: Profimedia.cz

Volodomyr Zelenskyj během návštěvy v Praze

Článek

„Návštěva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského nebyla jen vyjádřením vděku za pomoc, kterou Česká republika poskytuje Ukrajině. Zelenskyj navštívil Prahu před klíčovým summitem NATO ve Vilniusu,“ řekl v úvodu komentáře Švamberk.

Připomněl, že Ukrajina usiluje o vstup do NATO, což je ale zatím nemožné. Zmínil však, že Ukrajina nutně potřebuje další zbraně, aby mohla její ofenziva uspět. A ty nedostane bez podpory ze strany NATO.

Redaktor dále zmínil, že návštěva je pochopitelným vyjádřením vděku, protože Česko dodalo napadené Ukrajině těžké zbraně včetně tanků a bitevních vrtulníků, premiér Petr Fiala byl jedním z prvních šéfů vlád, kteří po ruské invazi Ukrajinu navštívili, a prezident Petr Pavel se stal prvním vysoce postaveným politikem, který navštívil východ Ukrajiny, když přijel do Dnipra.

Kolona s Volodymyrem Zelenskyjm na letištiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Ocenil, že Zelenskyj neskončil jen u slov díků, ale také zamířil na Národní třídu, kde se poklonil u pamětní desky připomínající brutální zásah bezpečnostních složek proti demonstrujícím studentům. To byla akce, která stála na počátku konce vlády komunistů a vymanění se z područí Moskvy.

Zelenskyj hovořil i o pomoci České republiky při obnově válkou zničené země. Ta bude nutná a vyžádá si ohromné náklady a olbřímí úsilí, ale představuje také příležitost pro české firmy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Premiér Petr Fiala a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V závěru Švamberk zdůraznil, že Zelenského cesta, při níž navštívil také Bulharsko a Turecko, je snahou najít podporu na summitu od co nejširšího spektra zemí.

Švamberk ve svém komentáři připomněl i Zelenského spor s bulharským prezidentem. Uvedl, že je dobře, že musel Zelenskyj čelit názorům člověka, který nepodporuje válku.

Celý komentář si můžete poslechnout v audiopřehrávači v úvodu článku.

Nepravidelný podcast, který nabízí nejrůznější pohledy na válečný konflikt na Ukrajině a další současné konflikty. Debaty redaktorů zahraniční sekce Novinky.cz a vybraných expertů naladíte také na Spotify, Apple Podcasts nebo platformě Podcasty.cz.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám