Hlavní obsah

Restart wagnerovců? Putin chce založit nové bojové skupiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek setkal s někdejším členem Wagnerovy skupiny Andrejem Troševem, se kterým měl jednat o založení nových dobrovolnických jednotek. Informuje o tom ruský list Kommersant, který uvedl, že by se tyto jednotky měly zaměřit zejména na boje na Ukrajině.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin na schůzce s Andrejem Troševem a Junusem-Bekem Jevkurovem

Článek

„Na poslední schůzce jsme hovořili o tom, že se ujmete formování dobrovolnických jednotek, které mohou plnit různé bojové úkoly, a to především v otázce Speciální vojenské operace (takto Rusko nazývá invazi na Ukrajinu, pozn. red.),“ řekl podle Kommersantu Putin směrem k Troševovi.

„Vy sám jste v takové jednotce bojoval více než rok. Víte, co to je a jak se to dělá. Víte i o problémech, které je třeba dopředu vyřešit, aby bojová práce byla provedena co nejlépe a co nejúspěšněji,“ řekl dále ruský diktátor bývalému veliteli wagnerovců.

Putin měl Troševa ujistit, že fond „Obránci vlasti“, který podle ruského listu pomáhá veteránům speciálních operací a jejich rodinám, bude poskytovat sociální podporu všem bojovníkům nově založených dobrovolnických skupin.

Návrat bývalých wagnerovců

Britské ministerstvo obrany ve své pravidelné ranní svodce v pátek uvedlo, že se v posledních týdnech na Ukrajinu pravděpodobně začaly přesouvat až stovky bojovníků, kteří byli dříve spojováni s Wagnerovou skupinou.

„Přesný stav přemístěného personálu je nejistý, ale je pravděpodobné, že jednotlivci přešli k částem oficiálních sil ruského ministerstva obrany a dalším žoldnéřským skupinám,“ uvedlo britské ministerstvo.

„Několik zpráv naznačuje koncentraci veteránů z Wagnerovy skupiny v okolí Bachmutu. Jejich zkušenosti budou v tomto sektoru pravděpodobně obzvláště žádané,“ stojí dále ve svodce.

Mnozí z nich budou znát současnou frontovou linii a místní ukrajinskou taktiku, protože ve stejném terénu bojovali již minulou zimu,“ dodalo ministerstvo.

Snaha o jejich kontrolu

Agentura Reuters uvedla, že se Putin touto schůzkou, které se zúčastnil i náměstek ministerstva obrany Junus-Bek Jevkurov, snaží veřejnost přesvědčit, že nad wagnerovci po nepovedeném puči získal kontrolu.

Jen několik dní po vzpouře ruský prezident nabídl bojovníkům Wagnerovy skupiny, aby pokračovali v bojích na Ukrajině, a to pod velením Troševa, který by vedení převzal od Prigožina.

Bývalý šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin zemřel 23. srpna při pádu soukromého letadla wagnerovců v ruské Tverské oblasti, tedy přesně dva měsíce po jeho neúspěšném puči, po kterém se měl odebrat do Běloruska. Na palubě s ním byla například i jeho pravá ruka Dmitrij Utkin.

Andrej Trošev je plukovník ve výslužbě a bývalý náčelník štábu wagnerovců s volacím znakem „Sedoj“. V červnu nepodpořil vzpouru Jevgenije Prigožina a podle tiskového mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova v současnosti pracuje na ruském ministerstvu obrany.

Trošev dále bojoval v Afghánistánu během desetileté války, kterou tam vedl Sovětský svaz. Po pádu Sovětského svazu sloužil na severním Kavkaze v ruské armádě a poté v SOBR, jednotce rychlého nasazení ruského ministerstva vnitra. V této jednotce působil jako velitel.

Za svou službu v Afghánistánu byl Trošev dvakrát vyznamenán Řádem rudé hvězdy. V roce 2016 mu bylo uděleno nejvyšší ruské vyznamenání Hrdina Ruska za útok na syrskou Palmýru proti bojovníkům Islámského státu.

Wagnerovci se vrátili bojovat na Ukrajinu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám