Hlavní obsah

Putin už není tak silný. Hádají se, mám radost, říká Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin už ztratil sílu, kterou kdysi míval. Tvrdí to jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj v rozsáhlém interview pro německý deník Bild s tím, že v Moskvě se odvíjí „závažný politický boj“ mezi různými armádami - státní a soukromou.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP
Článek

„Jsem přesvědčen, že mají velký vnitrostátní skandál,“ dodal v rozhovoru Zelenskyj v narážce na eskalující konflikt mezi šéfem žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenijem Prigožinem a ministerstvem obrany v čele se Sergejem Šojguem.

Putin podle Zelenského ví, že se něco děje. „Myslím, že chápe, že má problém. Hádají se mezi sebou, z čehož mám radost,“ dodal ukrajinský prezident.

Také okolí šéfa Kremlu podle Zelenského pochopilo, že Putinův režim je slabý. „Kdy se něco takového děje? Když lidé něco cítí. Cítí, že se situace mění. Myslím, že i jeho obchodní partneři v něj ztratili důvěru. A to ovlivňuje armádu i mnoho dalších věcí,“ zdůraznil Zelenskyj.

Znova odmítl jakákoli jednání o míru, dokud se ruské jednotky zcela nestáhnou z ukrajinského území. „Jestliže chtějí ukončit válku svým odchodem, aniž by měli další ztráty, je možné mluvit o diplomatickém řešení. Když Rusko opustí (ukrajinské) území a nebude čekat, až je zaženeme za hranice,“ dodal.

Zelenskyj v interview důrazně odmítl jakýkoli podíl své země na poškození plynovodů Nord Stream na dně Baltského moře i na zničení Kachovské přehrady na Dněpru, které vedlo k rozsáhlým záplavám na jihu Ukrajiny.

„Je lepší být živý než mrtvý“

V odpovědi na dotaz, zda má důkazy, že za explozí na přehradě stojí Rusko, Zelenskyj změnil hlas a rozčíleně řekl: „Jaké můžeme mít důkazy? Když budeme na místě, pak důkazy shromáždíme. Jaké důkazy ale bychom měli předložit teď? Ukrajina momentálně nemá k tomuto místu přístup, protože jej kontrolují Rusové.“

K poškození Nord Streamu řekl, že on je prezident, který vydává rozkazy, ale že nic takového neudělal. „Nikdy bych tak nejednal. Nic jsem o tom nevěděl. Na sto procent,“ zdůraznil a odmítl informace amerického tisku, že ukrajinská armáda v létě 2022 údajně plánovala zničení plynovodu. „Už jsem řekl: Ukažte nám důkazy. Jestliže to udělala naše armáda, pak nám ukažte důkazy,“ zdůraznil.

Zelenskyj dále řekl, že mnohdy spí jen dvě hodiny denně, protože je zavalen prací a nemá příliš času na svou manželku a dva syny. Na otázku, zda se bojí, že jej Rusové zabijí, odpověděl, že o tom nepřemýšlí, protože má velkou odpovědnost za svou zemi. Současně přiznal, že má ze smrti strach „stejně jako kdokoli jiný“. „Je lepší být živý než mrtvý,“ dodal ukrajinský prezident.

Zelenskyj: Ruští teroristé nás nezastaví vodou, raketami ani ničím jiným

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám