Hlavní obsah

Putin: Rusko mobilizovalo 318 tisíc lidí a další dobrovolníci přibývají

– Moskva

Rusko mobilizovalo celkem 318 tisíc lidí, kteří se zúčastní války na Ukrajině, uvedla agentura RIA Novosti s odkazem na vyjádření prezidenta Vladimira Putina. Počet je podle něj vyšší, než byl původní předpoklad, a to díky dobrovolníkům, kteří se stále hlásí.

Ruská televize odvysílala záběry z výcviku mobilizovanýchVideo: AP

 
Článek

„Už teď máme 318 tisíc mobilizovaných. Dobrovolníci se stále hlásí. Jejich počet neklesá,“ řekl ruský prezident, podle kterého 49 tisíc z mobilizovaných už plní na Ukrajině ruské cíle, zatímco zbylí podstupují výcvik.

„Je to vysoký počet mužů. Pro jejich rodiny stát udělá všechno, aby je podpořil,“ dodal Putin.

Z bojiště chodí poněkud odlišné informace. Někteří ruští mobilizovaní vojáci nemají předchozí zkušenosti z armády, což byla jedna z podmínek. Rusko také slibovalo, že všechny povolané čeká nejméně dvoutýdenní výcvik. Realita je ale taková, že mnozí končí na frontě bez výcviku a navíc s mizerným vybavením.

Foto: Sergey Pivovarov, Reuters

Pop žehná mobilizovaným vojákům v Rostovské oblasti

Částečnou mobilizaci ukončil 28. října ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Po osobním setkání s Putinem řekl, že je do bojů na Ukrajině aktivně zapojeno už 82 tisíc mobilizovaných, což nesedí s tvrzením Putina o 49 tisících. Polovina z 82 tisíc funguje v rámci jednotek a aktivně se účastní bojů, dodal Šojgu.

Mobilizaci vyhlásil Putin 21. září. Odvodu mělo podléhat 300 tisíc osob s bojovými zkušenostmi či potřebnou vojenskou odborností. Někteří mobilizovaní už na Ukrajině zemřeli.

Velení padlo, nás čeká smrt nebo vězení, popsali manželkám mobilizovaní vojáci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám