Hlavní obsah

Putin nabízí občanství cizincům, kteří bojují za Rusko. Aspoň rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek vydal dekret, který umožňuje cizincům bojujícím ve „speciální vojenské operaci“ za Rusko na Ukrajině získat pro sebe a své rodiny ruské občanství. Informuje o tom agentura Reuters, podle které pro získání občanství budou cizinci muset bojovat po dobu nejméně jednoho roku.

Foto: Profimedia.cz

Ruský diktátor Vladimir Putin

Článek

Mezi osoby, jež tímto způsobem budou moci ruské občanství získat, patří cizinci, kteří podepsali nebo podepíšou smlouvu s ruskými ozbrojenými silami nebo „jinými vojenskými formacemi“, což je označení, které agentura Reuters připisuje například žoldnéřské Wagnerově skupině.

Podle agentury Reuters je cílem tohoto opatření vytvořit další pobídky pro cizince s vojenskými zkušenostmi, aby se ucházeli o vstup do ruských řad.

K tomu, aby cizinci občanství získali, budou muset předložit dokumenty, jež prokáží, že se k boji upsali minimálně na dobu jednoho roku.

Znepokojivá eskalace. Rusové už podle USA na Ukrajině použili rakety z KLDR

Válka na Ukrajině

Kubánci i Afričané

Moskva nezveřejňuje údaje o počtu cizinců, kteří bojují na její straně proti Kyjevu. Z informací agentury Reuters ale vyplynulo, že mezi okupanty bojují například Kubánci, již se přihlásili do ruské armády výměnou za finanční odměnu odpovídající více než stonásobku průměrného kubánského platu.

Mezi dalšími cizinci jsou i tři Afričané, které loni naverbovala žoldnéřská Wagnerova skupina. Dva z nich byli zabiti v boji.

Server The Daily Beast dále informoval o studentovi z Konga a jednom ze Středoafrické republiky, kteří za nespecifikovaný finanční obnos taktéž za Moskvu bojovali.

Bojujte, nebo přijdete o peníze

Ruští úředníci se neúspěšně pokusili přesvědčit i další skupinku afrických studentů, kteří studují v ruském městě Rostov na Donu na Jižní Federální Univerzitě. Podle jejich výpovědí se je snažili úředníci přemluvit, aby za finanční obnos od tří do pěti tisíc dolarů (asi 68 až 112 tisíc korun) bojovali na straně Ruska na Ukrajině.

Navíc jim měli pohrozit, že pokud tuto nabídku nepřijmou, ruská vláda jim může zamezit v udělení finančního stipendia, nebo naopak zvýšit cenu jejich školného.

„Jsou tam tři (ruští) úředníci, kteří se s námi scházejí na naší ubytovně a usilovně se nás snaží přesvědčit, abychom bojovali za Rusko,“ řekl listu student z Nigérie. „Tvrdili nám, že můžeme krátce bojovat na Ukrajině, vydělat si spoustu peněz a pak se vrátit zpět do Ruska a pokračovat ve studiu. Setkali se s mnoha africkými studenty, kterým tohle řekli,“ dodal.

Wagnerovci se snaží agitovat a nabírat žoldáky i v Polsku

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám