Hlavní obsah

Přisouvají vojáky vycvičené na Západě. Rusové čekají u Bachmutu ukrajinskou protiofenzivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ukrajina posiluje své jednotky u Bachmutu, kam míří i vojáci vycvičení na Západě. Soustřeďuje tam také techniku, řekl v pondělí stanici Komsomolská pravda vysloužilý podplukovník milice samozvané Luhanské lidové republiky Andrej Maročko. Podle něj Ukrajinci chystají velkou bitvu, možná protiofenzivu. O ní psal i majitel soukromé Wagnerovy armády Jevgenij Prigožin.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští dělostřelci při palbě u Bachmutu

Článek

„Nyní pozorujeme shromažďování sil a prostředků v oblasti. (Ukrajinský prezident) Zelenskyj řekl, že by neopustili Arťomovsk, a podpořil to skutečnou akcí, když zvyšuje počet čerstvých sil nasazených v oblasti,“ uvedl Maročko, přičemž použil ruský název Bachmutu.

„Zelenskyj se nyní rozhodl provést tam grandiózní bitvu. Možná tam plánuje nějakou protiofenzivu,“ dodal k možným ukrajinským plánům.

Maročko podotkl, že nyní do oblasti bojů začínají přicházet ukrajinští vojáci vycvičení na Západě. Výcvik mají podle něj velmi dobrý. Zmínil také, že se Západem poskytnutá obrněná technika přesouvá ze západu Ukrajina na východ, aby se zapojila do bojů na frontě.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští tankoborníci s protitankovou střelou Stugna u Bachmutu

Potvrzeny zprávy a vyslání západních tanků na frontu však nejsou, i když se hned po dodání prvních čtyř leopardů objevily na ruské straně spekulace, že už působí u Bachmutu. Podle Maročka jde o kolová obrněná vozidla.

O možné ukrajinské protiofenzivě psal i  majitel soukromé Wagnerovy armády Jevgenij Prigožin. Varoval ministra obrany, že by wagnerovci mohli být obklíčeni.

Ukrajina chystá protiútok. Prigožin zveřejnil dopis do Moskvy

Válka na Ukrajině

Už dříve Maročko řekl agentuře TASS, že Ukrajina výrazně posílila své jednotky ve velkých městech západně od Bachmutu, zejména ve Slovjansku, Kramatorsku a Družovce. Podle něj těmito městy projížděly v noci kolony kolových i pásových vozidel, které se přesouvaly k Bachmutu.

Podle ukrajinského generála Viktora Nazarova prodělalo výcvik na Západě na 50 000 ukrajinských vojáků.

O Bachmut se dále tvrdě bojuje. Podle poradce dočasného šéfa samozvané Doněcké lidové republiky (DNR) Jana Gagina ruské jednotky kontrolují asi 70 procent Bachmutu. Zpevněné cesty k městu byly buď ruskými jednotkami odříznuty, nebo jsou v dosahu ruského dělostřelectva.

Dočasný šéf DNR Denis Pušilin opakovaně uvedl, že nemá žádné náznaky, že by se ukrajinské jednotky mínily stáhnout z Bachmutu.

Obkličovaná Avdijivka je pod palbou raket a střel s plochou dráhou letu

Válka na Ukrajině

Ukrajina chystá protiútok. Prigožin zveřejnil dopis do Moskvy

Válka na Ukrajině

ˇ

Reklama

Výběr článků

Načítám