Hlavní obsah

Při explozi na Novočerkassku zemřelo 74 ruských námořníků, ukazuje dopis velitele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při ukrajinském úderu na výsadkovou loď Novočerkassk kotvící v krymském přístavu Feodosija zahynulo 74 ruských námořníků. Potvrzuje to podle serveru informator.ua dopis vrchního velitele ruského námořnictva Nikolaje Jevmenova vedení města Novočerkassk, podle nějž se loď jmenuje. Admirál v něm navrhuje vyhlásit ve městě smutek.

Zničení ruské výsadkové lodi NovočerkasskVideo: Reuters, AP

 
Článek

Podle dopisu bylo na výsadkovém plavidle dalších 27 ruských námořníků zraněno. Smutek, který navrhuje Jevmenov v souvislosti s 74 padlými námořníky vyhlásit ve městě Novočerkassk, má podle dopisu trvat dva dny. Vrchní velitel ruského námořnictva také navrhl zvážit otázku pomoci rodinám zesnulých námořníků, kteří na výsadkové lodi sloužili.

Později ale všechny zmínky o počtu padlých na výsadkovém plavidle podle serveru informator.ua z ruských webů i sociálních sítí „zmizely“.

Foto: repro informator.ua

Dopis šéfa flotily představitelům města Novočerkassk o obětech při zničení stejnojmenné výsadkové lodi

Ruská loď Novočerkassk po zásahu raketami vyhořela a potopila se. Ruskem dosazený šéf anektovaného Krymu Sergej Aksjonov zpočátku tvrdil, že ukrajinský útok si vyžádal jednoho mrtvého a čtyři zraněné námořníky. To příliš neodpovídalo záběrům na explozi a její následky.

Exploze lodi, která byla naložená municí, poničila v přístavu šest budov.

Foto: Anton Heraščenko/Depp State

Trosky lodi Novočerkassk

Rusové připouštěli jen poškození

Ruské ministerstvo obrany zpočátku připouštělo, že ukrajinský útok loď Novočerkassk poškodil. Zároveň ale uvádělo, že ruská protiletecká obrana zničila dva ukrajinské bombardéry Su-24, které vyslaly směrem ke Krymu střely vzduch-vzduch. Kyjev ale sestřelení letounů popřel.

Později se na telegramovém kanálu Astra objevily informace, že na Novočerkassku, jehož posádka v okamžiku útoku čítala 77 lidí, je 33 nezvěstných a 19 zraněných. Navíc podle kanálu při úderu zahynula členka ochranky přístavu a další čtyři civilisté byli zraněni. Kreml uvedl, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu o útoku podrobně informoval ruského prezidenta Vladimira Putina.

Z ruské lodi zbyly po ukrajinském útoku jen ohořelé trosky

Válka na Ukrajině

Kanál Astra také potvrdil, že k útoku na loď Ukrajinci použili britskou střelu s plochou dráhou letu Storm Shadow. Na místě se nalezly úlomky jejího pláště.

Výsadková loď Novočerkassk je součástí ruské Černomořské flotily od roku 1987, kdy byla dokončena výstavba v polském Gdaňsku.

Ruská loď je na cucky. Moskva přiznává jednu oběť, zřejmě jich je mnohem víc

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám