Hlavní obsah

Povolejme ženy do služby v armádě, navrhl ruský poslanec

– Moskva

Ruská armáda trpí nedostatkem lidí, které nemá kde brát. Jasně to ukazuje návrh ruského poslance Státní dumy Alexeje Čepy ze strany Spravedlivé Rusko, který přišel s ideou vojenské služby pro ženy. Když to vzbudilo poprask, tak agentuře Ura vysvětloval, že měl na mysli čistě dobrovolnou službu.

Foto: ČTK/AP

Ruský voják pózuje po novináře se zbraní na vojenském náklaďáku

Článek

Poslanec v rozhovoru pro agenturu Ura, což je uralská odnož agentury RIA Novosti, původně navrhoval, aby byla zavedená povinná vojenská služba pro ženy: „Navrhuju postupovat jako v Izraeli. I u všech žen,“ řekl. Podpořil současně návrh senátora Rady federace Vladimira Džabarova prodloužit povinnou vojenskou službu na dva roky.

Až později svůj požadavek zmírnil podmínkou dobrovolnosti. „Vojenská služba žen musí být jenom na dobrovolném základě. Dívky, které nastupují službu, jsou více ctěné a uznávané. V mnoha pozicích budou plnit úkoly mnohem lépe než muži,“ vysvětlil svůj nápad Čepa.

Základní vojenskou službu je pak podle něj nutné prodloužit na dva roky, protože za rok se odvedenci nestihnou vycvičit pro jakoukoliv vyšší odbornost, a tak je roční vojna malým přínosem pro ministerstvo obrany i samotné vojáky.

Peskov: O ničem takovém se nejedná

Jeho výroky vzbudily takovou odezvu, že se k nim musel vyjadřovat i Kreml. Mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov řekl, že o vojenské službě žen v armádě ani o prodloužení základní vojenské služby na dva roky se v Kremlu nejednalo.

„Kreml v této věci nezaujal žádné stanovisko. Toto téma se neprojednávalo a hlavní je tady stanovisko ministerstva obrany,“ řekl Peskov, který týden před oznámením mobilizace tvrdil, že se o ničem takovém neuvažuje.

K plánu na prodloužení základní vojenské služby na dva roky se kriticky vyjádřil i poslanec Alexej Něčajev. Podle něj by prodloužení vojny mohlo vyvolat paniku a úprk lidí z Ruska. V reakci na spekulace o ženské vojenské služby prohlásil: „A co bude dál? Nezletilé a pak starce? Vzmužte se, zákonodárci!“

Rusko se snaží uklidňovat, že nepoužije jaderný arzenál

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám