Hlavní obsah

Poradce Zelenského přiznal až 13 000 padlých Ukrajinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinské ozbrojené síly ztratily ve válce s Ruskem mezi 10 000 a 13 000 vojáky, uvedl ve čtvrtek podle listu The Guardian poradce ukrajinského prezidenta Mychailo Podoljak. Ukrajina dosud počet svých padlých neuváděla. Čísla není jak ověřit.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský voják u neoznačeného hrobu u Luhansku

Článek

Podoljak zmínil dva armádní zdroje, jejichž bilance ztrát se však neshoduje. „Máme oficiální údaje od generálního štábu, máme oficiální údaje od vrchního velitelství, a je to 10 000 a od 12 500 do 13 000 zabitých (podle zdroje),“ řekl Podoljak Kanálu 24.

Prezident Volodymyr Zelenskyj by měl oficiální data podle Podoljaka zveřejnit „až přijde pravý okamžik“.

Čísla nejsou nijak potvrzená a ve světle údajů z června se zdají být podhodnocená. Zelenskyj na přelomu května a června uvedl: „Situace je opravdu složitá, denně umírá v boji 60 až 100 vojáků a okolo 500 utrpí zranění. Tak držíme naše obranné linie.“

Začátkem června Podoljak řekl, že ukrajinská armáda denně přichází o 100 až 200 zabitých vojáků a ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov ve stejný den uvedl, že denně umírá asi stovka vojáků a 500 dalších je raněno.

Zelenskyj: Rusko do konce roku ztratí na Ukrajině 100 tisíc vojáků

Zahraniční

V půlce června Davyd Arachmija, který vedl ukrajinskou delegaci při jednání s Ruskem, uváděl, že denně je zabito nebo zraněno až 1000 vojáků.

Americký generál: Rusové i Ukrajinci ztratili 100 000 vojáků

Ukrajinský štáb ve čtvrtek v prohlášení uvedl, že Rusové ztratili  90 090 vojáků. Do tohoto čísla jsou započítáni mrtví, zranění i zajatí. Současně dodal, že Rusové přišli o 2916 tanků 5883 obrněných vozidel, 1905 dělostřeleckých systémů a 395 salvových raketometů. Ani tyto údaje nejsou ověřitelné.

Ke ztrátám Rusů se v listopadu vyjádřil bývalý americký náčelník štábu Mark Milley. Sdělil, že na Ukrajině padlo nebo bylo zraněno přes 100 000 ruských vojáků. Dodal, že Ukrajinci utrpěli podobně těžké ztráty.

Zelenskyj: Rusko do konce roku ztratí na Ukrajině 100 tisíc vojáků

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám