Hlavní obsah

Podceňovat Rusko by byla chyba, varoval Stoltenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podceňovat Rusko by byla chyba, neboť stále ještě kontroluje rozsáhlé části Ukrajiny, řekl v pondělí na tiskové konferenci generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Ukrajinu podle něj čekají těžké měsíce.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

„Nadcházející měsíce budou těžké,“ řekl Stoltenberg. „Cílem (ruského prezidenta Vladimira) Putina je nechat Ukrajinu letos v zimě ve tmě a v chladu,“ dodal.

O podmínkách jednání o ukončení války by měl podle Stoltenberga rozhodovat Kyjev, a nikoliv Moskva. „Je na Ukrajině, aby rozhodla, jaké podmínky jsou přijatelné. Na nás je, abychom ji podpořili,“ řekl.

Úkolem NATO je nenechat Ukrajinu s prázdnýma rukama, dodal šéf obranné aliance, která Kyjevu dodává zbraně, ale do konfliktu se přímo nezapojila.

Rusové v posledních týdnech cílí své útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. V pátek nicméně Ukrajinci oslavili důležité strategické vítězství, když jejich vojska vstoupila do Chersonu, z něhož se Rusové před tím stáhli. Osvobození dosud jediné obsazení regionální metropole (nepočítáme-li města na Donbase), je pro Ukrajince důležitou morální i politickou vzpruhou.

Zelenskyj triumfálně přijel do osvobozeného Chersonu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám