Hlavní obsah

Po zničení přehrady se v Nové Kachovce pohřešuje sedm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V okupovaném městě Nová Kachovka na jihu Ukrajiny se po záplavách způsobených zničením Kachovské přehrady pohřešuje nejméně sedm lidí.

Foto: Reuters

Protržená Kachovská přehrada

Článek

Agentuře TASS to ve středu oznámil šéf městské správy Vladimir Leontiev, podle nějž muselo být z Nové Kachovky evakuováno přes 900 lidí.

Voda v oblasti ale začala ustupovat, poklesla zatím o 35 centimetrů, píše s odvoláním na místní představitele agentura TASS, která zároveň tvrdí, že zničení přehrady způsobil raketový útok ukrajinských ozbrojených sil.

Leontiev uvedl, že byla zcela zatopena osada Korsunka na levém břehu Dněpru. „Vesnice Korsunka je zcela pod vodou, tábory Dněpr, Krynki a kozácké tábory jsou zatopené až po střechu,“ řekl Leontiev.

Ukrajinci, kteří z útoku na přehradu viní Rusko a jím použité výbušniny, hlásí, že na pravém břehu Dněpru voda zaplavila 1335 domů. Postiženo je 24 lokalit, uvedla agentura AFP s odvoláním na ukrajinské činitele. OSN zase informovala o tom, že naléhavou pomoc potřebuje přes 16 000 lidí. Humanitární dopady situace podle ní ale pocítí statisíce osob.

Voda z Kachovky zatopila zoo. Zvířata ze zaminovaného parku nešlo zachránit, všech 300 utonulo

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám