Hlavní obsah

Po nucené evakuaci se rodina tajně vrátila domů, ruská palba zabila otce se synem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostřelování ruských okupantů zabilo v ukrajinské Charkovské oblasti otce a jedenáctiletého syna, kteří se tajně vrátili domů několik měsíců poté, co je místní úřady přinutily loni v listopadu opustit domov v rámci povinné evakuace. Informuje o tom agentura Unian.

Foto: Profimedia.cz

Ruské ostřelování Kyjeva

Článek

Ke smrti otce došlo v úterý 2. dubna ve vesnici Novoosynove v Kupjanském okrese. Při ruském ostřelování byl těžce zraněn i jeho jedenáctiletý syn, kterého záchranná služba odvezla do nemocnice, informovala agentura Unian.

Zástupce náčelníka Kupjanské okresní vojenské správy Andrij Kanaševyč uvedl, že i přes to, že lékaři udělali vše, co bylo v jejich silách, se syna nepodařilo zachránit. Jeho zranění nebyla slučitelná se životem.

Kanaševyč poznamenal, že vesnice Novoosynove se nachází na levém břehu řeky Oskil a podle rozhodnutí Charkovské oblastní rady obrany a rozkazu náčelníka Charkovské oblastní vojenské správy se na ni vztahuje povinná evakuace dětí s rodiči nebo osobami, které jsou pověřeny jejich péčí. Podle Kanaševyče tak za těchto okolností neměly být ve vesnici žádné děti.

Do tří měsíců odpálíme Krymský most, tvrdí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Úředník uvedl, že se tato rodina dlouho bránila evakuaci a do poslední chvíle ji odmítala v domnění, že bude moci doma zůstat. Podle něj se však společným úsilím místních úřadů spolu s policií a humanitárním koordinačním centrem podařilo 23. listopadu 2023 matku se dvěma dětmi přimět k odjezdu do oblastního centra v Charkově.

„Jak už to často bývá, mnoho lidí si myslí, že je potíže určitě minou a že se nebezpečí týká všech ostatních kromě nich. Myslí si, že se nic nestane, že je tu bezpečněji a podobně. Zřejmě s takovými myšlenkami se rodina rozhodla tajně vrátit na nebezpečné území. A dopadlo to hrozně,“ uvedl Kanaševyč.

Povinná evakuace v Charkovské oblasti byla vyhlášena v oblastech blízko boje, například právě v Kupjanském okrese, odkud bylo podle agentury Unian evakuováno zhruba 160 dětí s rodinami.

Naše obrana se zhroutí, proti ruské mase vojsk teď už nic nepomůže, bojí se ukrajinští důstojníci

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám