Hlavní obsah

OSN: Rusko blokuje dodání pomoci zaplaveným územím pod Kachovskou přehradou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Organizace spojených národů (OSN) obvinila Rusko, že odmítá umožnit distribuci pomoci v okupovaných územích na Ukrajině, jež zaplavila voda z protržené Kachovské přehrady. V pondělí to v prohlášení uvedla Denise Brownová, která má na starosti humanitární pomoc na Ukrajině.

Foto: ČTK/AP

Kachovská přehrada na snímcích z úvodu června

Článek

„Vláda Ruské federace odmítla náš požadavek na přístup do oblastí pod její dočasnou vojenskou kontrolou,“ uvedla Brownová.

Spojené národy to podle ní neodradí. „OSN se bude dále zabývat hledáním nutného přístupu (do oblasti). Naléháme na ruské úřady, aby jednaly v souladu se svými závazky vůči mezinárodnímu právu. Pomoc nemůže být odpírána lidem, kteří ji potřebují,“ dodala.

Prohlášení vydala OSN v době, kdy ruské a ukrajinské úřady podle agentury Reuters oznámily, že počet obětí záplav po protržení přehrady stoupl na 52. 

Rusko uvádí, že 35 lidí zahynulo na území pod jejich kontrolou a ukrajinské ministerstvo vnitra oznámilo, že mrtvých je 17 a nezvěstných 31. Evakuováno muselo být přes 11 tisíc osob.

Experti uvádějí, že je velmi pravděpodobné, že protržení hráze způsobili Rusové.

Norští seismologové zaznamenali explozi, která zničila Kachovku

Zahraniční

Voda z Kachovky už zaplavila dvanáctinásobek plochy Lipna. Z 68 procent levý břeh

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám