Hlavní obsah

Opusťte Záporožskou oblast, Rusko vás chce mobilizovat, vyzval ukrajinské muže starosta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se chystá mobilizovat ukrajinské muže na ovládnutých ukrajinských územích a nutit je bojovat na ruské straně, uvedl ve čtvrtek podle serveru Ukrajinska pravda starosta města Melitopolu v Záporožské oblasti Ivan Fedorov. Vyzval muže z okupovaných částí Záporožské oblasti, aby region co nejdříve opustili.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Zničený ruský obrněný transportér u Nové Husarivky v Charkovské oblasti. Ilustrační foto

Článek

Fedorov upozornil, že již ve čtvrtek Rusové bránili v odjezdu mužům ve věku 18 až 35 let na kontrolním stanovišti Vasilivka, přes něž je možné dostat se z okupovaných částí Záporožské oblasti. Mužům ze Záporožské oblasti doporučil, aby se pokusili odjet směrem na město Záporoží nebo přes poloostrov Krym do Gruzie.

„Cíl okupantů je mobilizovat naše muže a poslat je jako potravu pro děla na frontu,“ uvedl Fedorov na sociálních sítích. Podle portálu focus.ua starosta doplnil, že pseudoreferenda o připojení k Rusku, která se od pátku Moskva chystá zorganizovat na ovládnutých ukrajinských územích, mají umožnit mobilizaci Ukrajinců.

Chystají hon na lidi

„V roce 2014 okupanti zorganizovali skutečný hon na lidi v takzvané Luhanské a Doněcké lidové republice. Totéž udělají v Záporožské a Chersonské oblasti,“ doplnil Fedorov.

Ruská armáda se podle analytiků na Ukrajině potýká s nedostatkem lidské síly. Prezident Vladimir Putin se přesto zdráhá přikročit k všeobecné mobilizaci. Ve středu však ohlásil částečnou mobilizaci, díky níž má podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua být do zbraně povoláno 300 tisíc rezervistů s vojenskou zkušeností.

V Rusku má narukovat až 300 tisíc rezervistů

Zahraniční

List Novaja Gazeta Europe s odkazem na nejmenovaný zdroj z ruské prezidentské administrativy napsal, že Putinovo středeční nařízení umožňuje ruskému ministerstvu obrany mobilizovat až milion lidí. Podle listu se to uvádí v sedmém bodu nařízení, u něhož je ale ve zveřejněné verzi dokumentu uvedeno, že je k dispozici jen pro „služební účely“. Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v komentáři pro agenturu RIA Novosti ale řekl, že zpráva o mobilizaci až milionu lidí je lživá.

Utajovaný sedmý paragraf umožňuje Kremlu mobilizovat až milion lidí

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám