Hlavní obsah

Od začátku války zemřelo na Ukrajině téměř 7000 civilistů, uvádí OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za deset měsíců trvajícího válečného konfliktu zahynulo na Ukrajině téměř 7000 lidí z řad civilního obyvatelstva. Dalších téměř 11 tisíc bylo zraněno. Tragickou statistiku uvádí zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

Foto: Reuters

Ukrajina napočítala v Kyjevské oblasti 1200 civilistů zabitých ruskými jednotkami.

Článek

Mezi mrtvými je 2719 mužů, 1832 žen, 175 dívek, 216 chlapců a 38 dětí. U 1904 obětí z řad dospělých nemá úřad informace o pohlaví.

Pokud se jedná o zraněné, přesný počet činí 10 947. Z nich je 2364 mužů, 1709 žen, 229 dívek, 318 chlapců a 253 dětí. U 6074 zraněných dospělých zpráva Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva uvádí, že pohlaví nebylo uvedeno.

Skutečný počet civilních obětí je podle úřadu mnohem vyšší, protože informace z některých oblastí, kde se odehrávaly či odehrávají těžké boje, jsou zpožděny nebo vyžadují ověření. To se týká především Mariupolu, Izjumu, měst Lysyčansk, Popasna a Severodoněck.

Většinu ztrát mezi civilisty způsobilo ostřelování děly, raketomety, střelami a letecké bombardování.

Kreml dlouhodobě tvrdí, že se ve svých útocích na Ukrajině vyhýbá obytným i kulturním budovám či vzdělávacím a zdravotnickým institucím. Ukrajina na základě mnoha důkazů tato tvrzení vyvrací a uvádí, že je to lež.

Rusové dostali za úkol do konce roku ovládnout Doněckou oblast

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám