Hlavní obsah

Nepoučitelní Rusové se dopouštějí starých chyb, přicházejí o moderní bojová letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské letectvo ve čtvrtek oznámilo sestřel dalších dvou ruských bombardérů Suchoj Su -34. Má jít dvanácté a třinácté letadlo ztracené Rusy jen během února. Mezi sestřelenými letouny jsou hlavně moderní stroje Su-34 a Su-35. Ruští vojenští blogeři už přiznali ztráty několika z nich. Lze je přičíst nejen moderním západním systémům protivzdušné obrany (PVO), ale také chybám v ruské taktice jejich nasazení. Část si jich Rusové sestřelili sami.

Foto: Profimedia.cz

Su-35 za letu

Článek

„Dnes je 29. února, což je datum, které nastává jen jednou za čtyři roky, ale pro Rusy je to další obvyklý den, kdy ztratili další letoun. Na východním směru minus jeden Su-34,“ uvedl ráno na kanálu na telegramu velitel vzdušných sil Mykola Oleščuk. Pak oznámil sestřel druhého Su-34. Jeden byl sestřelen u Avdijivky a druhý u Marjinky, napsal na svém kanálu na Telegramu.

List Ukrajinská pravda podotkl, že jde o třetí a čtvrtý sestřelený ruský letoun za poslední tři dny. Dva tyto nadzvukové bombardéry měly být sestřeleny už úterý. Jeden ráno a jeden odpoledne kolem druhé hodiny, uvedl Oleščuk. U druhého zveřejnil nejasnou fotografii hořícího suchoje.

K těmto sestřelům se žádné ruské zdroje zatím nevyjádřily. Nezmínily je státní tiskové agentury ani vojenští blogeři.

Další Su-34 sestřelen. Rusy přešla chuť používat drahé letouny včasné výstrahy

Válka na Ukrajině

I v předchozích dnech Rusové ztratili několik suchojů. Černým dnem už byl 17. únor, kdy měli Rusové podle Ukrajinců ztratit hned tři suchoje, dva Su-34 a jeden Su-35. „Byl to černý den pro naše vzdušné síly. V oblasti Chersonu jsme během vteřin přišli o tři Su-34,“ napsal poté kanál VDV za čestnosť i spravedlivosť. Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo v sobotu 17. února, že sestřeleny byly dva bombardéry Su-34 a jeden Su-35.

V neděli 18. února oznámili Ukrajinci sestřel dalšího Su-34, který dopadl u Djakove v Luhanské oblasti.

Další Su-34 a Su-35 měly být podle oficiálních ukrajinských zdrojů sestřeleny 19. února.

Vysoký počet ztrát vyvolal podle Kyiv Post diskusi o příčinách, protože nešlo o obstarožní bitevníky létající přímo nad frontou, ale o moderní a drahé nadzvukové stroje, přičemž Su-35 je vůbec nejmodernější stroj v řadové službě.

Kanál VDV za Čestnosť i spravedlivosť upozornil, že ztráty jsou způsobené chybami ruských vzdušných sil, které si neuvědomují, jak nebezpečná je ukrajinská protivzdušná obrana, a že není dobré se přibližovat do blízkosti fronty: „Dlouho jsme varovali, že je to velmi nebezpečná operace. Tato varování byla ignorována.“

Ruský vojenský bloger Roman Aljochin obvinil ze ztrát řízení vzdušných operací návodčí a dispečery, kteří mají primitivní vybavení a neuvědomují si, že letadla létají příliš blízko fronty v dosahu ukrajinské protivzdušné obrany. Nedokážou také piloty upozornit na hrozby. „Kořenem problému je absence normální komunikace našich vzdušných sil,“ uvedl bloger a dodal, že se nedostává radarů.

Chybí A-50

Dalším problémem je, že se Rusům nedostává letadel včasné výstrahy, jako jsou americké AWACS. Letos přišly o dva stroje Berijev A-50 a také o jeden Il-22, který také pomáhá s řízení vzdušných operací nad nepřátelským územím. Piloti pak nedostávají včas varování.

Časopis Forbes uvedl, že ukrajinské síly mají moderní západní protiletadlové rakety Patriot PAC-2 s dosahem cca 130 km a NASAMS s dosahem 40 km. I když Rusové oznámili v pondělí, že se jim jedno odpalovací zařízení raket NASAMS podařilo v Záporožské oblasti zničit, ještě pořád jich má Ukrajina dost, zhruba dva tucty. Otázka je, kolik jim zbývá raket do nich, když republikáni zablokovali dodávky další pomoci na Ukrajinu a ukrajinské letectvo si stěžovalo už na počátku roku, že se jim zásoby raket systémů PVO krátí.

Palba na vlastní letadla?

Další ruský kanál Romanov Lajt upozornil, že na vině jsou také ruští zenitčíci, kteří mají příliš lehké prsty na spoušti. Ztráty prvních dvou Su-34 sice popřel, ale u potvrzené ztráty Su-35 uvedl: „Su-35 opět nesestřelil protivník stejně jako 70 procent dalších za celou dobu (války).“

I u ztrát Su-34 a Su-35 z 19. února Romanov opět zpochybnil sestřel Su-34, podle něj se všechny tyto stroje vrátily: „U Su-35 dobré zprávy nejsou. A znova se otevírá otázka, kdo ho sestřelil.“ Zapochyboval, že se to povedlo raketou systému Patriot, jak se uvádělo.

Stroj byl sestřelen u Rybackého v Mariupolské oblasti. Podle Romanova nemají Ukrajinci systémy protivzdušné obrany schopné zasáhnout cíl ve vzdálenosti 150 až 200 km od fronty. Podle časopisu Forbes však Ukrajinci začali používat staré střely sovětského systému S-200, které mají dosah až 200 km.

Romanov Lajt v této souvislosti připomněl i ztrátu letounu včasné výstrahy A-50 z poloviny ledna, u které se také objevily spekulace, že si ho nad Azovským mořem sestřelili sami Rusové.

Zase si ho sestřelili sami? Pád ruského A-50 vyvolal otázky, na palubě měl zemřít generál

Válka na Ukrajině

Další ztráta A-50 následovala ve stejné oblasti 23. února, Romanov Lajt to komentoval slovy: „Znovu A-50, znovu ve stejné oblasti. Znovu za to nemůže protivník. Rakety byly vypuštěny z oblasti Mariupolu.“

Forbes ovšem uvádí, že A-50 měl být sestřelen raketou systému S-200. Ta má nejen dostatečný dosah, ale je účinná především vůči strojům, které nelétají při zemi, ale ve větší výšce, což je typická práce pro letadla včasné výstrahy.

„Opět je nastolena otázka ohledně spojení, opět v souvislosti s velmi hořkou zkušeností. Vlastní palba je právě důsledkem nedostatku vysoce kvalitní komunikace, ačkoli Sun C’ (čínský vojenský stratég, autor Umění války - pozn. red.) psal o důležitosti komunikace už před několika tisíci lety. Na podrobný popis našeho komunikačního projektu, který již byl realizován a osvědčil se ve velkých útvarech, sedá prach někde na stole nějakého generála na hlavním velitelství sboru,“ odkázal kanál Romanov Lajt na blogera Romana Aljochina.

Další ruský letoun dolétal, blahopřejeme okupantům k svátku, oznámili po sestřelu ironicky Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám