Hlavní obsah

Německé protivzdušné rakety prošly křtem ohněm. Ukrajinci si je nemohou vynachválit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské vzdušné síly v pátek oznámily, že se první dodaný německý systém protivzdušné obrany IRIS-T SLM osvědčil během posledního ostřelování Ukrajiny ruskými raketami. Uvedl to v pátek Jurij Ignat z velení vzdušných sil ukrajinské armády.

Foto: Diehl Defence

Systémy protivzdušné obrany IRIS-T od německé firmy Diehl

Článek

Ignat řekl, že IRIS-T je účinný německý raketový komplex, který dostala Ukrajina v modernizované verzi.

„Při extrémním ostřelování, které jsme zažili, se IRIS-T ukázal jako mimořádně dobrý. Je to informace, že křtem ohněm a prověrkou bojeschopnosti a účinnosti v bojových podmínkách prošel,“ uvedl Ignat.

První komplex poslaný na Ukrajinu byl nasazen tento týden u Kyjeva. Nasazení potvrdily fotografie zbytků rakety IRIS-T.

„Jediným minusem je, že jich je málo. Čeká se, že německý průmysl nabere obrátky, aby zvýšil produkci a Ukrajina mohla dostat co nejvíc těchto komplexů,“ řekl Ignat.

Oznámil také, že v nejbližších měsících dostane Ukrajina ještě několik dalších odpalovacích zařízení, což zlepší ochranu vzdušného prostoru.

Ukrajina žádala o deset systémů IRIS-T SLM, ale ročně vyrábí firma Diehl Defence jen tři nebo čtyři.

Každé vozidlo má vypouštěcí zařízení pro osm raket. Těch měli Ukrajinci údajně dostat 24.

Ukrajina dostala další zbraně, mají ochránit vzdušný prostor

Válka na Ukrajině

Podrobnosti o systému a jeho nasazení Ignat neuvedl, protože IRIS-T představuje spolu s raketomety HIMARS „cíl nepřítele číslo 1“.

IRIS-T SLM je systém protivzdušné obrany (PVO) odvozený od raket vzduch-vzduch IRIS-T. Systém středního dosahu používá střely se zvětšeným průměrem raketového motoru a s nově nasazenou špicí, která chrání infračervený senzor. Dosah má 40 km a dostup 20 km.

Ukrajina nasadila německý IRIS-T

Válka na Ukrajině

Systém IRIS-T SLM se může používat s několika různými radary, jako je SAAB Giraffe, Ground Master od Thalesu či německý Hensoldt TRML-4D. Posledně zmíněný radar si měli objednat Egypťané.

Reklama

Výběr článků

Načítám