Hlavní obsah

Nejen Madrid. Další dvě ukrajinské ambasády obdržely výhrůžky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě ukrajinského velvyslanectví v Madridu, kde ve středu explodoval neznámý balíček, přišly podezřelé zásilky ve středu a ve čtvrtek i na další dvě ukrajinské ambasády. Během zasedání Rady ministrů OBSE to ve čtvrtek uvedl šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba. Šlo podle něj o dopisy s „velmi konkrétními výhrůžkami“.

Foto: Juan Medina, Reuters

Policisté v Madridu

Článek

„Jedná se o novou formu teroru. Velmi aktivně spolupracujeme se španělskými orgány, abychom zjistili, kdo za tím stojí. Určitě tušíme, kdo za tím stojí, ale musíme vystopovat celou síť agentů a lidí zapojených do této kampaně,“ odpověděl Kuleba na otázku agentury Ukrinform.

Kuleba dodal, že ve středu „došlo k dalším znepokojivým událostem, které se netýkaly výbušnin, ale zasílání velmi konkrétních výhrůžek ukrajinským velvyslanectvím“. Odmítl sdělit, o které zastupitelské úřady jde a ve kterých zemích.

Další dopisní bomba ve Španělsku, tentokrát na letecké základně u Madridu

Zahraniční

Podle ukrajinského ministra zahraničí zavdávají středeční a čtvrteční události důvod pro tvrzení, že proti Ukrajině probíhá něco, co nazval „rozsáhlou a cílenou kampaní“.

„Musíme rozplést celý řetězec: kdo je do něj zapojen, odkud tyto řetězce pocházejí, kdo je (dopisy) posílá,“ zdůraznil Kuleba.

Ve středu odpoledne explodoval v prostorách ukrajinského velvyslanectví v Madridu balíček, který byl adresován velvyslanci. Jeden ze zaměstnanců, jenž se zrovna v téže místnosti nacházel, utrpěl lehká zranění. Španělsko incident předběžně kvalifikovalo jako teroristický čin.

Už 24. listopadu obdržel úřad španělského premiéra Pedra Sancheze dopis s podobným výbušným zařízením.

Na ukrajinské ambasádě v Madridu vybuchla dopisová bomba

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám