Hlavní obsah

Na ukrajinské ambasádě v Madridu vybuchla dopisová bomba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na ukrajinskou ambasádu v Madridu dorazila obálka s bombou, která ve středu krátce po poledni lehce zranila jednoho zaměstnance. Informují o tom místní média. Podle nich zatím není známo, kdo dopis poslal, ani druh výbušniny. Madridský soud, který se zbývá závažnými trestnými činy, uvedl, že výbuch na velvyslanectví bude předběžně vyšetřovat jako terorismus.

Policisté před ukrajinskou ambasádou v MadriduVideo: Reuters

 
Článek

Zaměstnanec ambasády, který utrpěl zranění, sám došel do zdravotnického zařízení, aby se nechal ošetřit.Ukrajinské ministerstvo zahraničí později uvedlo, že pracovník je v nemocnici a není v ohrožení života. Nikdo ze zbylých zaměstnanců velvyslanectví nebyl zraněn.

„(Ukrajinský) ministr (zahraničí) Dmytro Kuleba vydal pokyn k urychlenému posílení bezpečnosti všech ukrajinských velvyslanectví v zahraničí. Vyzval také svůj španělský protějšek, aby přijal naléhavá opatření k vyšetření útoku na ukrajinskou diplomatickou misi,“ napsal na facebooku mluvčí ukrajinské diplomacie Oleh Nikolenko. Uvedl také, že ať už za výbuchem stál kdokoliv, nepovede se mu ukrajinské diplomaty zastrašit.

Na velvyslanectví dorazili pyrotechnici a policie, která přivezla rovněž psy speciálně vycvičené na hledání výbušnin, uvedla agentura Europa Press.

Podle serveru Daily Sabah španělská policie v souvislosti s incidentem přikročila k postupu, který je předepsán protiteroristickým protokolem, a okolí ambasády vyklidila.

Ambasáda se k incidentu podle místních médií zatím nevyjádřila.

Španělsko spolu s dalšími členskými zeměmi Evropské unie i Severoatlantické aliance podporuje Ukrajinu v obraně před ruskou agresí. Dodává vládě v Kyjevě i zbraně. Zda výbušnina v dopise se španělskou podporou Ukrajiny nějak souvisí, ale není jasné.

Žádný bianco šek. USA kontrolují, jak Ukrajinci využívají poskytnutou americkou pomoc

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám