Hlavní obsah

Nedostatek munice má na ukrajinské frontě konkrétní fatální projevy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská armáda trpí akutním nedostatkem munice, o čemž americký deník The New York Times informoval v neděli. Teď se do veřejného prostoru dostal příběh ukrajinského vojáka, který tento nedostatek podtrhuje. Jeho jednotku obklíčili ruští okupanti, a když v úkrytu zůstal už úplné sám, požádal ukrajinské posádky, aby na jeho pozici zaútočily a ruské vojáky zneškodnily.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská posádka obsluhující houfnice M777

Článek

Nebylo na ně ale čím zaútočit, protože posádka neměla dělostřelecké granáty. Tento příběh ovšem nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Příběh ukrajinského vojáka na svém Telegramu sdílel poručík ukrajinských ozbrojených sil s volacím znakem Alex, podle kterého k němu došlo v úterý v ukrajinské obci Bilohorivky.

Podle Alexe vše začalo ráno, když se neznámo odkud na ukrajinskou pozici dostali na dostřel ruští okupanti.

Ukrajincům dochází munice, na malé skupinky Rusů už ani neútočí

Válka na Ukrajině

„Kontakt s nepřítelem byl na vzdálenost pěti až deseti metrů. Vše se odehrálo pod sutinami, takže dron nemohl vidět, co se děje,“ parafrázuje příběh vojáka ukrajinský plukovník.

Následný střet s Rusy jeden ukrajinský voják přežil. „Se slzami v očích po smrti všech svých kamarádů na sebe začal přivolávat palbu z (houfnic) M777, což znamená, že byl připraven rozloučit se se svým životem,“ stojí dále v příspěvku.

„Nebyla však palebná podpora, protože nebyly žádné granáty,“ konstatuje Alex s tím, že ukrajinská pozice byla ztracena. „Voják, který na sebe přivolal palbu, nějakým zázrakem přežil,“ uzavírá příběh, jehož pravdivost nelze bezprostředně ověřit.

Minimálně fakt, že ukrajinská posádka neměla čím střílet, by ale seděl k informacím amerického deníku The New York Times (NYT), jenž v neděli uvedl, že ukrajinská armáda na frontě trpí akutním nedostatkem munice.

Kvůli tomu podle NYT ukrajinské jednotky už neútočí na menší skupinky Rusů, což okupantům dovoluje nashromáždit dostatek svých vojáků na výhodných pozicích a poté vtrhnout do ukrajinských zákopů, kde se následně pokusí přemoci obránce a zákop obsadit.

„Nyní nemáme dostatek vybavení, dostatek lidí, abychom mohli přejít do ofenzivy,“ řekl redaktorovi NYT poručík ukrajinské armády Oleksandr Šyršin. „Naším hlavním cílem tedy je udržet pozice, které máme,“ dodal.

Kvůli nedostatku munice se tak Ukrajina uchýlila téměř výhradně k obranným akcím, během kterých se Ukrajinci snaží okupantům způsobit co nejvyšší ztráty.

Nejdůležitější ale podle NYT pro ně v současnosti je vyhnout se dlouhým bojům, které by mohly vést k vlastním velkým ztrátám.

Reklama

Výběr článků

Načítám