Hlavní obsah

Nechceme obětovat všechny naše lidi pro nic. Ukrajinci zvažují stažení z Bachmutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské jednotky neustávají v útocích na Bachmut, kde se pokoušejí o průlom. Ukrajinské velení už nevylučuje stažení, bude-li to nutné, zatím ale sází na zdržovací techniku a zákopníky. Případné dobytí Bachmutu ale neznamená automaticky následný rychlý ruský postup, upozorňují Ukrajinci.

Následky bojů v Bachmutu (záběry z 27. února)Video: Reuters

 
Článek

Nejmenovaný americký představitel sdělil agentuře Reuters, že očekává v krátké době pár malých ruských územních zisků.

„Nepřítel pokračuje v postupu směrem na Bachmut. Neustává v útocích na Bachmut,“ uvedl ukrajinský generální štáb ve svodce za úterý.

Foto: Reuters

Následky bojů v Bachmutu (záběry z 27. února)

Americký Institut pro studium války (ISW) v úterním hodnocení napsal: „Ruské síly pokračují v pozemních útocích u Bachmutu, dosáhly 28. února taktických zisků.“ Zmínil, že agentura RIA FAN zveřejnila záběry wagnerovců u železniční stanice Stupky a u zahradnictví Sady Bachmuta. Wagnerovci se pokoušejí dostat do Bachmutu ze severu a východu.

Rusové podle něj v oblasti pokračují v pozemních útocích i u obcí Kreminna a Svatove, kde pravděpodobně také dosáhli „omezeného postupu“.

„Stažení neznamená ruský postup“

Ekonomický poradce ukrajinského prezidenta Oleksandr Rodňanskyj v rozhovoru pro CNN připustil možnost stažení ukrajinských vojáků z města: „Rusko se je pokouší obklíčit a nasadili své nejlepší vojáky z Wagnerovy skupiny, nejvycvičenější a nejzkušenější. Naše armáda zvažuje všechny možnosti. Budou držet město, ale pokud to bude potřeba, strategicky se stáhnou, protože nechceme obětovat všechny naše lidi pro nic.“

Zmínil, že ukrajinské pozice západně od města jsou už opevněné. „Jestliže se stáhneme, nebude to nutně znamenat, že by Rusové pak byli schopní velmi rychle postupovat,“ upozornil Rodňanskyj.

Taktiku ozřejmil nejmenovaný americký představitel, který sdělil agentuře Bloomberg, že Spojené státy doporučily Ukrajině, aby hrála o čas, než dorazí těžké zbraně, zejména tanky.

Nejmenovaný evropský představitel ale pro Bloomberg uvedl, že když Ukrajinci připravují na jaro ofenzivu na jihu, možná se budou muset Bachmutu vzdát.

Mlýnek na maso jako v první světové

Dvaadvacetiletý ukrajinský dobrovolník Serhij Hnezdilov popsal listu The Guardian, jak se Ukrajinci brání. Uvedl, že se z ukrajinské armády stali experti na zakopávání: „Pokud se nezavrtáte, zemřete ve válce brzo. Začnete s malou dírou. Pak uděláte další vedle ní A pokračujete,“ vyprávěl.

Boje jsou podle něj extrémně tvrdé: „Je to jako v první světové válce. Rusové vrhají své lidi, aby mohli symbolicky ovládnout město. Je to strašné. Místo dávno neexistuje.“ Podle něj se Bachmut změnil v další Mariupol.

„Je to mlýnek na maso. Těla leží, kde padla. Jejich vlastní lidi jsou zranění a pláčou. Nikdo jim nepomáhá,“ popsal s tím, že lítost ale necítí: „Potom co se stalo v Buče, je to nemožné. Chovají se jako svině a všechno ničí.“

Dodal, že Rusové ani v případě ovládnutí Bachmutu nebudou schopni moc postoupit, protože „každé město na Doněčtině je minipevností“.

Situace u Bachmutu je stále složitější, na místo dorazil velitel pozemních sil

Válka na Ukrajině

Záběry z dronu ukazují zkázu Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám