Hlavní obsah

Dron zasáhl u Krymu ruský tanker, nesl 450 kilogramů TNT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Námořní dron v noci na sobotu zasáhl ruský tanker SIG plující v blízkosti Kerčského průlivu mezi Krymem a Ruskem. Stroj je poškozen, zaplavila ho voda a není schopen plavby. Uvedly to agentury Ukrinform a TASS. Na sociálních sítích se objevily záběry, jak dron tanker zasáhl. Podle zdrojů z tajných služeb nesl 450 kilogramů výbušniny TNT.

Námořní dron zasáhl ruský tankerVideo: AP

 
Článek

Na palubě bylo 11 členů posádky, nikdo nebyl zraněn. Podle agentury Interfax-Ukrajina, která cituje zdroj z tajné služby SBU nesl dron 450 kilogram výbušniny TNT. Tanker, který přepravoval palivo pro ruské jednotky, zasáhl v ukrajinských teritoriálních vodách.

Lidé žijící v blízkosti průlivu údajně slyšeli exploze, uvedl server BBC. Ozvaly se poblíž mostu, který průlivem vede a spojuje Krym s Ruskem. Ten se stal terčem útoku už několikrát.

Most poškozen není, provoz na něm byl ale dočasně přerušen. Světla na mostě jsou vypnuta a je přerušena i lodní doprava. To je patrné i podle serveru marinetraffic.com, který sleduje polohu lodí. Plavidla v okolí Kerčského průlivu navíc nejsou identifikována, pouze je satelitem určena jejich poloha.

Ukrinform uvedl, že byl zasažen tanker SIG, který dříve dodával letecké palivo z Krymu do Sýrie, za což byl zařazen na sankční seznamy USA. Na sociálních sítích se objevily snímky ukazující poškození plavidla, které bylo zčásti zatopeno, a to včetně strojovny.

„Strojovna je poškozená, ne moc, ale je,“ řekl agentuře TASS úředník z ruského námořního záchranné centra, které k lodi vyslalo pomoc.

Agentura TASS napsala, že k tankeru připluly dva remorkéry, které se do oblasti přesunuly z ruského černomořského přístavu Novorossijsk, kde Ukrajina taktéž námořním dronem podle svého prohlášení v noci na pátek zasáhla ruskou výsadkovou loď třídy 775 Oleněgorskij Gorňak.

K útoku na tanker se Ukrajina zatím nevyjádřila. Podle zdrojů ukrajinských médií ale stojí za útokem ukrajinská tajná služba SBU.

Záběry z útoku dronu na loď Olenegorskij GorňakVideo: Twitter OSINT Technical

Námořní drony jsou bezpilotní čluny, které se pohybují na hladině nebo těsně pod ní.

Jak vypadal člun použitý k útoku na Kerčský most? CNN zveřejnila záběry

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám