Hlavní obsah

Na Ukrajině už létají britské vrtulníky Sea King

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva britské vrtulníky Westland Sea King, z nichž jeden se před 40 lety účastnil války s Argentinou o Falklandy, už létají na jihu Ukrajiny, uvedla stanice BBC. Pomáhají střežit pobřeží. Navzdory věku si je ukrajinští piloti pochvalují.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník Westland Sea King britského námořnictva

Článek

„Líbí se mi tato helikoptéra, protože je neuvěřitelně dobrá v letu,“ řekl pilot Vasil, podle kterého jsou sea kingy přesně to, co ukrajinské námořnictvo potřebuje.

„Je jeden z nejlepších pro bojové operace, ať už dopravuje materiál nebo podniká pátrací a záchranné akce SAR. Je prostorný, unese velký náklad a je hospodárný. Snadno se s ním létá dokonce v obtížných podmínkách,“ pochvaloval si u vrtulníku, který dostali Ukrajinci v lednu.

Podle něj to je, jako přesednout ze starého sovětského auta do „klasického zahraničního“.

Úkolem posádky je především pátrat po sestřelených pilotech, zdůraznil Vasil. „Piloty, kteří se katapultovali, je potřeba zachránit. V těchto případech se musíme dostat na území, u nichž je možné, že nejsou pod ukrajinskou kontrolou.“

V Británii se proto připravuje třetí sea king pro Ukrajinu. Že jde o typ, který Britové vyráběli v licenci od roku 1969 do roku 1995, nevadí.

„Jsou staré, ale prošly modernizacemi,“ uvedli dva technici z Ukrajiny, kteří se sedm měsíců cvičili v jejich údržbě v Británii. Podle nich tyto vrtulníky už nemají mnoho původních dílů. „Moc je potřebujeme,“ zdůraznili.

V Británii sea kingy sloužily hlavně pro mise SAR, kdy jejich posádky zachraňovaly nejen příslušníky ozbrojených sil, ale taky civilisty.

Britské námořnictvo je vyřadilo z výzbroje v roce 2018, ovšem dále je využívá velitelství německého námořnictva, norské a egyptské letectvo i námořnictva Indie a Pákistánu.

Jeden ze strojů se osvědčil ve válce o Falklandy, když v roce 1982 přepravoval britského velitele do Port Stanley, aby přijal kapitulaci argentinských sil.

Účastnily se obou válek s Irákem, nasazeny byly nad Bosnou i Kosovem a dopravovaly vojáky i v Afghánistánu. Nejznámější akcí původních amerických SH-3 Sea Kingů, ale bylo vyzvedávání posádek kosmických lodí Apollo vracejících se z Měsíce.

Slovensko darovalo Ukrajině pět vrtulníků a munici

Evropa

SPECIÁL: Apollo 11 - 50 let od přistání na Měsíci

Speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám