Hlavní obsah

Na svobodě jsou díky výměně zajatců další obránci Azovstalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Ukrajinu se v rámci výměny zajatců vrátilo 52 osob držených v ruském zajetí. Jde o dva civilisty a pět desítek vojáků, včetně obránců oceláren Azovstal v Mariupolu. O výměně informoval šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Foto: Twitter/Andrij Jermak

Ukrajinci propuštění v rámci výměny zajatců

Článek

Podle Jermaka jsou mezi vyměněnými i příslušníci námořnictva, důstojníci, zdravotníci, seržanti a vojáci.

Domů se podle něj vracejí někteří obránci Azovstalu, včetně primáře chirurgického oddělení vojenské nemocnice v Mariupolu. Na Ukrajinu se vrátí také člen námořní pěchoty, jehož manželka byla nedávno rovněž propuštěna ze zajetí.

Na svobodě jsou též někteří vojáci zajatí v černobylské jaderné elektrárně na začátku války či příslušník námořnictva zajatý na Hadím ostrově v Černém moři.

Šéf doněckých separatistů Pušilin dříve oznámil, že se dnes uskuteční výměna 50 zajatců na každé straně. Kromě příslušníků ruských sil podle něj Ukrajina propustí sedm vojáků neuznané Doněcké lidové republiky (DNR) a dva z Luhanské lidové republiky (LNR).

Před několika dny se v rámci výměny zajatců vrátilo na Ukrajinu deset ukrajinských bojovníků. Ukrajinci rovněž od ruské armády získali tělo amerického dobrovolníka zabitého na konci srpna na Ukrajině.

Od počátku října proběhlo mezi oběma stranami již více než dvacet výměn, v jejichž rámci se dostalo z ruského zajetí přes osm stovek Ukrajinců.

Reklama

Výběr článků

Načítám