Hlavní obsah

Na Kazachstán máme historické právo, hlásí ruský propagandista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prokremelský novinář Dmitrij Stěšin v rozhlasovém rozhovoru prohlásil, že Moskva má „historické právo“ na oblasti severního Kazachstánu, bývalé sovětské republiky, která získala nezávislost v roce 1991. Stěšin dodal, že nechápe, proč byla tehdy tato průmyslová území Kazachstánu darována.

Foto: Profimedia.cz

Vlajka Kazachstánu. Ilustrační foto

Článek

O rozhovoru informoval web časopisu Newsweek.

Stěšin, korespondent prokremelského deníku Komsomolskaja pravda, byl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici tohoto portálu dotázán na srovnání mezi Ukrajinou a Kazachstánem, středoasijskou zemí, s níž Rusko sdílí hranici dlouhou 7644 kilometrů.

„Situace na Ukrajině se jasně odráží v Kazachstánu. I tam jsou obrovské regiony obydlené rusky mluvícími lidmi,“ uvedl Stěšin ve videu, které na Twitteru zveřejnil Francis Scarr z BBC Monitoring.

Host v ruské TV chtěl napadnout „nacistický“ Kazachstán. Polekaný moderátor bere zpátečku

Válka na Ukrajině

Mezi argumenty Kremlu pro invazi na Ukrajinu byla přitom ochrana rusky mluvících lidí v oblasti Donbasu, připomíná Newsweek.

Na otázku moderátora, zda jsou v Kazachstánu nějací lidé, kteří věří, že Rusko chce „podle ukrajinského scénáře“ obsadit sever země, Stěšin odpověděl: „Máme na tyto země historické právo.“

„Je to průmyslové území,“ pokračoval. „To jsou města, která postavili naši předkové, proč jsme jim ta města v roce 1991 darovali?“ ptá se.

Newsweek uvedl, že Stěšin stojí za šířením neobjektivních informací o válce na Ukrajině, včetně tvrzení, že se na nádraží Kramatorsk, které loni v dubnu zasáhla ruská raketa, nacházeli ukrajinští militanti, nikoli civilisté.

Při útoku tehdy zemřelo 57 lidí. V květnu byly na propagandistu uvaleny západní sankce.

Kazachstán vyhlásil svou nezávislost 16. prosince 1991, 10 dní před zánikem SSSR. Byl poslední sovětskou republikou, která tak učinila.

Rusové zasáhli balistickou raketou přeplněné nádraží v Kramatorsku, zahynuly desítky lidí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám