Hlavní obsah

MZV aktualizovalo oznámení pro české občany s výzvou k opuštění Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministerstvo zahraničí v pondělí aktualizovalo své dřívější oznámení s výzvou českým občanům, aby opustili Rusko kvůli hrozbě zhoršení bezpečnosti v zemi v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Aktualizace se týká například vyhlášené částečné mobilizace nebo nefunkčnosti platebních karet vydaných v Česku, sdělila ČTK mluvčí úřadu Lenka Do. Výzva k opuštění země platí od února. Zhoršení bezpečnosti může nastat zejména pro občany států Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), uvedlo ministerstvo v oznámení na webu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác na Loretánském náměstí, sídlo ministerstva zahraničí.

Článek

Původně se oznámení na webu ministerstva zahraničí tvářilo jako nová zpráva vyzývající k opuštění Ruska, jelikož u data publikace bylo uvedeno „3. 10.2022“. Nyní už zpráva zmizela z hlavní stránky webu a tisková mluvčí resortu upřesnila, že šlo pouze o aktualizované pokyny. Výzva, aby Češi nepobývali na území Ruské federace, platí už od začátku zahájení agrese.

Úřad apeloval na občany, kteří se v Rusku zdržují nebo tam dlouhodobě žijí, aby se registrovali v cestovatelském systému Drozd. Pokud se Češi rozhodnou v zemi zůstat, mají podle resortu dbát maximální opatrnosti, sledovat důvěryhodná média a mít připravený plán pro opuštění Ruska v případě nouze.

Ukrajinci postupují i v Chersonské oblasti. Přiznali to sami Rusové

Válka na Ukrajině

Čeští občané, kteří zároveň mají ruské občanství, by měli mít po vyhlášení částečné mobilizace na paměti, že jsou ruskými orgány vnímáni primárně jako tamní občané. Zastupitelský úřad ČR v Moskvě jim nemůže zajistit plnohodnotnou konzulární ochranu.

Vzhledem k protiruským sankcím také v zemi nefungují mezinárodní platební karty vydané v Česku, tudíž úřad doporučuje před případnými nezbytnými cestami do Ruska disponovat dostatečnou hotovostí.

Lidé by se podle ministerstva také měli vyhýbat demonstracím. Zároveň by u sebe vždy měli mít doklady, neboť na ulicích jsou zesílené policejní hlídky.

Lipavský: Politickou shodu na zrušení víz pro Kosovo bych chtěl do konce roku

Zahraniční

Letecký prostor EU je pro dopravce z Ruska uzavřen, tím pádem jsou přerušeny některé spoje ze země a do ní. „Prozatím lze stále koupit letenky z Ruské federace například do Arménie, Ázerbájdžánu, Egypta, Kazachstánu, Spojených arabských emirátů, Srbska, Turecka a dalších mimoevropských zemí,“ informovalo ministerstvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám