Hlavní obsah

Moskva nařídila lotyšskému velvyslanci opustit do dvou týdnů Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek oznámilo, že nařídilo lotyšskému velvyslanci v Moskvě, aby do dvou týdnů odjel ze země. Uvedla to agentura Interfax. Lotyšská diplomacie v pondělí rozhodla, že na znamení solidarity s Estonskem sníží úroveň diplomatických vztahů s Ruskem a ruský velvyslanec bude muset opustit Rigu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ruské ministerstvo zahraničí si kvůli tomu v pátek předvolalo lotyšskou chargé d´affaires, vyjádřilo jí „rozhodný protest“ a zdůraznilo, že neakceptuje vysvětlení v podobě „odvolávání se na nějakou solidaritu s dalšími pobaltskými státy“. Ruské ministerstvo se rozhodlo nečekat na Rigou ohlášené datum odvolání velvyslanců a nařídilo lotyšskému velvyslanci opustit Rusko do dvou týdnů.

Ruští diplomaté podle Interfaxu zdůraznili, že provokace lotyšských úřadů v podobě snížení úrovně diplomatických vztahů bude mít následky.

Rusko v pondělí oznámilo, že vyhošťuje estonského velvyslance v Moskvě a snižuje diplomatické vztahy s touto pobaltskou zemí na úroveň chargés d'affaires. Tallin zareagoval na krok Moskvy vypovězením ruského velvyslance ze země. Později se přidalo Lotyšsko, které oznámilo snížení diplomatických vztahů s Ruskem „s účinností od 24. února“, tedy na výročí vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Češi jsou připraveni Poláky při napadení bránit, ujistil Lipavský v polštině. Babiš se podle něj v kampani radikalizuje

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám