Hlavní obsah

Moskva možná přestala financovat wagnerovce, tvrdí britská rozvědka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je reálně možné, že Kreml už finančně nepodporuje ruskou soukromou žoldnéřskou Wagnerovu skupinu. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany v pravidelné ranní svodce vycházející ze zpravodajských informací. Skupina podle ministerstva kvůli finančnímu tlaku pravděpodobně směřuje k redukci počtu členů a přenastavení, hlavně kvůli snaze ušetřit na platech svých příslušníků.

Foto: Concord Press Service

Zakladatel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin

Článek

Od neúspěšné červnové vzpoury wagnerovců ruský stát zakročil proti některým dalším obchodním zájmům majitele Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. „Existuje reálná možnost, že Kreml už skupině neposkytuje prostředky,“ uvedlo dnes britské ministerstvo.

Jestliže ruský stát už wagnerovcům finance nedává, jsou druhým logickým zdrojem financí běloruské úřady, tvrdí Londýn. „Jenže značně velká (ozbrojená) síla by znamenala významný a potenciálně nevítaný odliv skromných běloruských zdrojů,“ upozornilo britské ministerstvo.

Wagnerovci 24. června zahájili z okupované Ukrajiny tažení na Moskvu, namířené údajně proti vedení ruské armády a ruskému ministerstvu obrany. Několikahodinová vzpoura však vyzněla do ztracena, když ruský tisk ještě tentýž den překvapivě informoval, že se běloruskému vůdci Alexandru Lukašenkovi povedlo dojednat s Prigožinem návrat bojovníků na základny. Putin poté v projevu k národu vyzval členy Wagnerovy skupiny, aby vstoupili do armády, nebo odešli do Běloruska. Řada z nich se skutečně do země, která je nejbližším spojencem Ruska, přesunula.

Ruský prezident Vladimir Putin krátce po tažení wagnerovců na Moskvu prohlásil, že jejich aktivity byly plně hrazeny z ruské státní kasy. V roce 2019, před válkou na Ukrajině, však tvrdil, že wagnerovci jsou soukromým subjektem, který nemá se státem nic společného.

Letní běloruský výlet wagnerovců je u konce. Proč se ale stahují?

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám