Hlavní obsah

Morawiecki: Tanky tu nejsou od toho, aby jezdily na přehlídkách

Polsko buduje koalici zemí, které budou ochotny pomoci Ukrajině válku vyhrát. Ve čtvrtek to uvedl premiér Mateusz Morawiecki. Podle něj se tanky nemají projíždět po přehlídkách, ale mají být využity pro obranu svobody a suverenity.

Foto: ČTK

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

Polský tlak a diplomatické úsilí poskytnout Ukrajině západní vojenské vybavení včetně tanků mají podle Morawieckého hmatatelné výsledky.

„Vytváříme celou koalici zemí, aby moderní tanky umožnily válku ukončit co nejdříve,“ uvedl s tím, že je v kontaktu s celou řadou premiérů.

„Tanky tu nejsou proto, aby jezdily na přehlídkách. Musí být použity na obranu svobody a suverenity, a proto jsem velmi rád, že po našem dlouhém diplomatickém úsilí tolik zemí, včetně USA a Německa, vyjádřilo ochotu je Ukrajině poskytnout,“ napsal premiér.

Rozhodnutí o vyslání tanků Abrams a Leopard je podle něj zásadní. „Může mít nejen symbolickou a psychologickou hodnotu, ale také obrovskou strategickou a vojenskou hodnotu,“ myslí si Morawiecki.

Babišovy trampoty s Polskem

Prezidentské volby

Vyzval ostatní, že jedině společně může Evropa pomoci Ukrajině přežít. Upozornil, že Rusko má stále své zdroje. „Musíme Ukrajině pomoci přežít prostřednictvím zdrojů z EU, USA a celého svobodného světa,“ pokračoval šéf polské vlády.

O tom, že se v Evropě formuje menší koalice států, která bude Ukrajině dále pomáhat, už Morawiecki mluvil v nedělním rozhovoru s agenturou PAP. Doslova hovořil o tom, že chce najít spojence ochotné vyslat na Ukrajinu tanky. „Nebudeme se pasivně dívat, jak Ukrajina vykrvácí,“ řekl.

Zelenskyj si pochvaluje tankovou koalici. Teď podle něj půjde o rychlost dodávek

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám