Hlavní obsah

Morálka vojáků na minimu, největší krize od začátku války, zní z Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolání vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného a jmenování generálplukovníka Oleksandra Syrského jeho nástupcem dopomohly k poklesu morálky tamější armády na dosavadní minimum. Ve své analýze to píše britský list The Sunday Times. Dodává, že i když Ukrajinci zatím neprohrávají, země v současnosti potřebuje zahraniční pomoc více než kdy předtím. Neveselý obraz přináší i zpravodaj deníku Bild, podle kterého ukrajinská armáda zažívá největší krizi od začátku války.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Morálka v ukrajinské armádě je na minimu, uvádí analýza Sunday Times. Ilustrační foto.

Článek

Podle analýzy britského listu, ze které cituje ukrajinská agentura UNIAN, v ukrajinské armádě postupně ubývá naděje, kterou přineslo úspěšné odražení prvního ruského útoku, a naopak rostou obavy z poziční války, jež se může překlopit v „mlýnek na maso“.

Situaci měla významně zhoršit výměna ve velení armády z tohoto týdne, kdy dosavadního vrchního velitele ukrajinských ozbrojených sil Valerije Zalužného nahradil generálplukovník Oleksandr Syrskyj, ze kterého mají někteří v armádě obavy.

„Výměna na pozici vrchního velitele je v současnosti v ukrajinské armádě vnímána se zmatkem. Někteří současného šéfa armády Syrského přezdívají hanlivě ‚generál kanónenfutr‘, a to poté, co pod jeho velením utržila ukrajinská armáda výrazné ztráty při obraně Bachmutu,“ píše list.

Ukrajinskou armádu povede Syrskyj, Zalužnyj skončil

Evropa

Dodává však, že současnému šéfovi armády jsou přisuzovány i úspěchy při ukrajinské protiofenzívě v Charkovské oblasti na podzim 2022 a během obrany Kyjeva při začátku plnohodnotné invaze na jaře 2022.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj jako jeden z důvodů výměny uvedl zejména snahu zvýšit technologické schopnosti armády. Naopak se neztotožňoval s předchozími výzvami Zalužného navýšit počet odvedených do armády o dalšího půl milionu branců.

K porážce Ruska jsou vojáci potřeba

„Prvotní kouzlo lehkomyslné obrany už vyprchalo, Zelenskyj si musí uvědomit, že k porážce Ruska, jak poznamenal Zalužnyj před odvoláním, jsou vojáci potřeba,“ píše server.

Uvádí také, že sice Ukrajina v současnosti neprohrává, ale potřebuje pomoc více než kdykoliv předtím. Existuje tak „morální povinnost“, podle které by Ukrajina měla dostat vše, co potřebuje k vítězství.

Šéf ukrajinské armády Syrskyj: Na programu jsou nové úkoly

Válka na Ukrajině

I když je nepravděpodobné, píše server, že by Putin dosáhl na Ukrajině celkového vítězství, je možné, že se Rusko k odlákání pozornosti západu připravuje zasáhnout v Pobaltí, Moldavsku a v Polsku. „Ze strategického hlediska je Velká Británie a zbytek Evropy v ohrožení,“ dodává britský server pro své čtenáře.

Rusům se daří postupovat metr za metrem

Ještě tvrdší zhodnocení stavu v ukrajinské armádě přinesl zpravodaj německého deníku Bild na Ukrajině Paul Ronzheimer, který navštívil východní frontu nedaleko Bachmutu. Podle něj se ukrajinská armáda pravděpodobně ocitla v největší krizi od ruské ofenzívy na Kyjev ze začátku současné války na jaře 2022.

„Výrazně jde v těchto chladných zimních dnech cítit nejistota a zklamání. Jako zpravodaj na Ukrajině jsem podobnou náladu nezaznamenal od začátku plnohodnotné invaze v roce 2022. Otázkou je, zda všechno toto chápou ve Washingtonu, Berlíně a Paříži,“ cituje svého zpravodaje ruskojazyčná mutace deníku Bild na síti Telegram.

Novým velitelem ukrajinských pozemních sil bude Pavljuk

Válka na Ukrajině

Podle Ronzheimera si Zalužnyj už dlouho uvědomoval, že cíl prezidenta Zelenského znovudobýt všechny oblasti obsazené Rusy je v současných podmínkách „nemožný a je potřeba to říkat veřejně“. Ukrajině pro dosažení tohoto cíle chybí zbraně, vojáci, technologie a zejména, což je podle německého reportéra nejdůležitější, pevná podpora ze strany Spojených států.

„Cesta z Kyjeva do Slavjansku na východě Ukrajiny je jako cesta do jiné země. Zatímco Kyjevané si opět užívají života v restauracích, alespoň do nočního zákazu vycházení, na zkroušeném Donbasu nikdo netuší, které město může padnout jako další,“ popisuje situaci na tamější východní frontě Ronzheimer.

„Před rokem zde probíhala bitva o Bachmut, kde zemřely desítky tisíc lidí. V současnosti probíhají boje o Časiv Jar a Avdijivku,“ dodává s tím, že i když vyčerpané jsou i jednotky nepřítele, Rusům se přesto daří postupovat na východní frontě „metr za metrem“.

„Počet ztrát (na ruské straně) je obrovský, někdy dosáhne i tisícovky lidí za den. Ale Vladimiru Putinovi stále nezáleží na jeho vojácích, chce dobývat za každou cenu,“ uzavírá Ronzheimer.

Rusové tlačí ze všech stran. Je to až neskutečné, líčí starosta Avdijivky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám