Hlavní obsah

Moldavsko kvůli raketě vyhošťuje ruského diplomata. Moskva chystá odvetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moldavsko kvůli pondělnímu dopadu ruské rakety na své území, kterou sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana, vyhostí zaměstnance ruského velvyslanectví v Kišiněvu. Oznámilo to moldavské ministerstvo zahraničí. Moskva vzápětí pohrozila Kišiněvu odvetou.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Střelba z ruského Su-25 nad Ukrajinou

Článek

„Rusko dá adekvátní odpověď,“ zareagovalo podle agentury TASS na vyhoštění svého diplomata ruské ministerstvo zahraničí.

„(Moldavské) ministerstvo zahraničí a evropské integrace oznamuje přijaté rozhodnutí označit za persona non grata představitele velvyslanectví Ruské federace v Kišiněvu, který je povinen opustit území Moldavské republiky,“ citovala ruská agentura z komuniké moldavské diplomacie.

Ta současně upozornila, že raketové ostřelování sousední země Ruskem rostoucí měrou ohrožuje i bezpečnost moldavských občanů, kteří stále více pociťují ničivé následky války. Ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu ohrožují také energetickou bezpečnost Moldavska.

Jedna z ruských raket dopadla v Moldavsku

Válka na Ukrajině

Na moldavské území v pondělí ráno dopadla raketa sestřelená ukrajinskou protivzdušnou obranou, uvedlo na Facebooku moldavské ministerstvo vnitra. Střela se zřítila na okraji vesnice Naslavcea v okresu Ocnitsa na severu země u hranic s Ukrajinou. Incident se obešel bez obětí. Ukrajina se v pondělí opět bránila rozsáhlým ruským vzdušným útokům cílícím na energetickou infrastrukturu.

Rusko podle ukrajinských úřadů podniklo úder na ukrajinskou přehradu na řece Dněstr ležící asi deset kilometrů od přehrady u obce Naslavcea na stejném toku, připomnělo rovněž moldavské ministerstvo vnitra. „Útoky na vodní infrastrukturu a následné zatížení řeky může celý region vystavit nebezpečí povodní,“ varoval na Twitteru moldavský ministr zahraničí Nicu Popescu.

U Sevastopolu útočil roj dronů a dosud neznámých plavidel bez posádky

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám